RSS

Verenigde Naties roepen op tot een nieuwe economie gebaseerd op geluk

Op een historische VN bijeenkomst over geluk hebben afgevaardigden voorgesteld om welzijn het centrale doel van economische ontwikkeling te maken.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon ontmoette Lyonchoen Jigmi Yoezer Thinley, minister president van Bhutan, tijdens een VN bijeenkomst op 2 april 2012, met de titel ‘Geluk en Welzijn: Het Definiëren van een Nieuw Economisch Paradigma’. Deze bijeenkomst van de Verenigde naties wordt gezien als belangrijke stap richting overheden om geluk en welzijn in het hart van de economische vooruitgang plaatsen.

Als eerste in zijn soort vond de bijeenkomst plaats op het VN hoofdkantoor in New York op 2 april 2012 en bracht het meer dan 600 deelnemers samen; van overheden, de academische wereld, bedrijven, maatschappelijke organisaties en spirituele en religieuze groepen.

Geluk en Welzijn
Naar aanzien van de conferentie is het de bedoeling dat welzijn centraal komt te staan bij nieuwe, duurzame ontwikkelingsdoelen, waarvan wordt verwacht dat ze de millenniumdoelstellingen zullen vervangen wanneer deze in 2015 zullen verlopen.

“Dit zal een positief streven toevoegen om het welzijn van de mens te verbeteren, naast de bestaande essentiële doelen zoals het verbeteren van voedselzekerheid en het wereldwijd beschikbaar stellen van educatie,” zegt Mark Williamson, die aanwezig was op de vergadering.

Geluksresolutie
Het evenement werd georganiseerd na een VN resolutie over geluk, mede gesponsord door 68 landen, die met consensus werd opgenomen in juli 2011. De ‘geluksresolutie’ stelt dat enkel het bruto binnenlands product (BBP) geen adequate maat is voor menselijke welvaart en dat “een meer inclusieve, rechtvaardige en evenwichtige aanpak nodig is om duurzaamheid te bevorderen, voedselzekerheid te verzekeren en het welzijn te verbeteren.”

Beleidsaanbevelingen van de bijeenkomst worden nu opgesteld, variërend van het prioriteren van investeren in duurzame energie, openbaar vervoer en groenzones; tot de introductie van plannen voor gedeeld werken die een toename aan vrije tijd bieden en werkloosheid voorkomen, materialisme ontmoedigen door reclame voor kinderen te verbieden en het creëren van validering die de waarde van ‘diensten’ door de natuur meenemen.

Het idee van het plaatsen van welzijn in het centrum van economieën zal ook worden overgedragen naar de Rio+20 duurzame ontwikkeling top op 20-22 juni van dit jaar.

“Dit gaat het gaat om het herdefiniëren van wat we verstaan onder vooruitgang. We zouden ons moeten richten op groei in het menselijke geluk. Een gezonde economie maakt hier deel van uit, maar andere dingen zijn ook belangrijk, zoals levendige gemeenschappen en meer gelijkheid,” aldus Williamson.

Bruto Nationaal Geluk
De vergadering van april werd bijeengeroepen door het Himalayaans Koninkrijk van Bhutan, wat in de jaren ’70 het concept van Bruto Nationaal Geluk (BNG) introduceerde. Het land begon het BNG te meten in 2008, waarbij werd gekeken naar levensstandaarden, gezondheid, educatie, cultuur, goed bestuur en geestelijk welzijn.

In deze context beschrijft Bhutan geluk niet als relatie met een alledaagse voorbijgaande stemming, maar als “het diepe, blijvende geluk” wat komt van het, in harmonie leven met de natuur en met elkaar, dat wil zeggen, het “gevoel van totaal verbonden te zijn met onze wereld.”

Hoewel Bhutan, een klein land in ontwikkeling, momenteel moeite heeft om in de basisbehoeften van de eigen bevolking te voorzien, hoopt het consensus te bereiken voor een nieuw globaal economisch model dat in 2015 ingevoerd moet worden. Er is een groeiende interesse in het BNG concept; in Groot-Brittannië is het Bureau van Nationale Statistiek in 2011 begonnen met het opnemen van vragen over geluk in sociale vragenlijsten, en Frankrijk en Luxemburg hebben eveneens stappen genomen richting het meten van geluk.

Wereld Geluk Rapport
Een rapport in opdracht van de VN-conferentie laat zien hoe een nieuwe ‘wetenschap van geluk’ in staat is om het welzijn van de mens te meten. Volgens The World Happiness Report, zijn gelukkigste landen allemaal in Noord-Europa te vinden: Nederland, Denemarken, Noorwegen en Finland scoorden een gemiddelde van 7,6 uit 10 op tevredenheid met het leven. De minst gelukkige landen liggen in Sub-Saharisch Afrika: Togo, Benin, Centraal-Afrikaanse Republiek, Sierra Leone scoorden gemiddeld een 3,4. Groot-Brittannië staat op de 18e plaats.

Het rapport dat door Earth Institute werd gepubliceerd en waarvan Jeffrey Sachs de co-redacteur is, stelt dat hoewel de minst gelukkige mensen in armere landen leven, sociale factoren zoals ondersteunende relaties, persoonlijke vrijheden en de afwezigheid van corruptie belangrijker zijn dan het inkomen.

Dit rapport gaf eveneens aan dat geluk in sommige landen waar de levensstandaard is verhoogd is toegenomen, maar dat dit in andere landen niet het geval is, zoals de Verenigde Staten; en dat geestelijke gezondheid in ieder land de belangrijkste geluksbepalende factor is.

Een nieuwe economie
Op de VN bijeenkomst riep de minister president van Bhutan, Jigme Thinley op tot een “grote overgang” naar een economie die de condities creëert waarin alle burgers de mogelijkheid hebben om “het ultieme doel van geluk” na te streven.

De president van Costa Rica, Laura Chinchilla Miranda, een keynote spreker, zei dat economische, sociale, culturele, spirituele en omgevingsfactoren onderdeel zijn van welzijn en dat er een balans nodig is tussen de individuele en collectieve belangen. Secretaris generaal van de VN, Ban Ki-moon, citeerde Costa Rica als een voorbeeld van holistische ontwikkeling en een “baken van vrede en democratie.”

Als winnaar van de New Economics Foundation’s Happy Planet Index in 2009 en gezien als het ‘groenste’ land van de wereld, maakte Costa Rica het basisonderwijs gratis en verplicht in 1870, voor Groot-Brittannië en de VS, en schafte het zijn leger af in 1948. In 1970 werd een netwerk van nationale parken opgezet, waardoor bijna 30% van het grondgebied beschermd wordt. Nu is er de ambitie om een van de eerste koolstofneutrale landen te worden.

De conferentie werd afgesloten door gebeden van Boeddhistische, Christelijke, Joodse, Hindoestaanse, en Islamitische leiders. De Bhutanese minister president hoopt dat het “een nieuw en mooi hoofdstuk in de geschiedenis van de mensheid” heeft vervaardigd.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , , , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?