RSS

Caraïbisch eiland Anguilla stapt over op duurzame energie

Vanwege de hoge energieprijzen heeft het Caraïbische eiland Anguilla besloten zijn kaarten te zetten op duurzame energie energie.

De 15.000 inwoners van deze Britse minikolonie, dicht bij de Nederlandse Antillen, moeten maar liefst 63 dollarcent (47 eurocent) per kilowattuur betalen. Veel mensen kunnen de rekeningen van de enige leverancier, de Anguilla Electricity Company (Anglec), niet meer voldoen.

“Onze exclusieve afhankelijkheid van conventionele energiebronnen, diesel dus, is de belangrijkste oorzaak van de hoge prijzen”, zei Evan Gumbs, minister van nutsbedrijven, in het parlement. “We hebben geen controle over de elektriciteitsprijzen, tenzij we onze afhankelijkheid verminderen.”

De regering heeft besloten in te zetten op lokaal opgewekte hernieuwbare energie.

Gesloten netwerk
De voorzitter van het nieuwe Bureau voor Hernieuwbare Energie, David Carty, zegt dat het energieprobleem niet te scheiden is van het klimaatprobleem. “De energiecrisis is de klimaatcrisis, en andersom. Wat eilanders kunnen bijdragen is uitzoeken hoe hernieuwbare energie werkt in een gesloten  netwerk. Als je in het midden van de Verenigde Staten woont, kun je stroom kopen die van ver weg komt. Maar op eilanden die ver uit elkaar liggen, moet alle stroom lokaal opgewekt worden. Diesel was altijd de goedkoopste manier om dat snel en efficiënt te doen.”

Het grote nadeel van hernieuwbare energie is dat het momenteel  niet kan worden opgeslagen, maar moet worden gebruikt op het moment van opwekken. Maar daar is volgens Carty iets op te verzinnen. Het droge eiland heeft namelijk een zuiveringsinstallatie die met omgekeerde osmose zeewater omzet in drinkwater, voor de landbouw. Dat kost heel veel energie, die het water heel duur maakt. “Wat als we de windenergie om een of twee uur ’s ochtends omzetten zodat de stroom direct naar de waterzuiveringsinstallatie gaat? Drinkwater opslaan is dan een vorm van elektriciteit opslaan.”

De regering heeft zelf nauwelijks middelen, maar krijgt geld van het Engelse Netwerk voor Klimaat en Ontwikkelingskennis (CDKN). “Zij begrijpen dat als je het energieprobleem oplost, je ook een enorme stap vooruit maakt in het oplossen van het klimaatprobleem”, aldus Carty.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reacties

  1. LucasWindEnergy:

    De oplossing is erg simpel .

    als de bewoners 47cent per kWh betalen voor stroom dan is het erg goedkoop om een kleine windturbine bij de woningen neer te zetten.. omgerekend komt men dan uit op ongeveer 8 cent per kWh… bijna 6 x goedkoper…En de opgewekte stroom sla je op in een accu/batterij zodat je deze stroom op een ander tijdstip kan gebruiken wanneer nodig.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?