RSS

Sporten is goed voor je geheugen

ma, feb 27, 2012

Gezondheid en Voeding

Regelmatig sporten verbetert het geheugen en kan het begin van dementie bij ouderen uitstellen. Dat blijkt uit een Australische studie.

De studie van de Universiteit van Melbourne die te lezen is in de ‘Journal of the American Medical Association’, werd uitgevoerd bij 170 vrijwilligers van 50 jaar of ouder die te kampen hebben met licht geheugenverlies, maar niet aan dementie lijden.

De helft van de groep moest zes maanden lang een bewegingsprogramma afwerken, zoals drie keer per week 50 minuten wandelen, de andere helft deed niet aan sport.

Na zes maanden werden bij de deelnemers testen afgenomen. Degenen die aan sport deden, scoorden opmerkelijk beter in de geheugentesten en lager in de testen die dementie opsporen dan de anderen.

“Dit is de eerste proef die aantoont dat sport de cognitieve functies bij oudere volwassenen verbetert,” aldus het rapport. “De voordelen van de fysieke activiteit werden na zes maanden al duidelijk en bleven nog minstens 12 maanden na het stopzetten van het programma duren.”

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) lijden wereldwijd zo’n 37 miljoen mensen aan dementie, waarvan het merendeel aan de ziekte van Alzheimer. Dat cijfer zal de komende 20 jaar nog stijgen, wat wetenschappers ertoe aanzet om op zoek te gaan naar manieren om dementie aan te pakken.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reacties

  1. joopie:

    welk artikel in het JAMA bedoelt u? er staat geen bronvermelding bij.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?