RSS

Utrecht investeert in smart grid

Het Utrechts college stelt ruim 1 miljoen euro beschikbaar voor het ontwikkelen van zogeheten smart grids, ofwel slimme energienetwerken. Deze smart grids moeten het makkelijker maken om duurzame energie lokaal op te wekken en lokaal te gebruiken. De gemeente ontvangt ook een speciale rijksbijdrage voor dit project.

De energiemarkt verandert omdat steeds meer mensen en bedrijven zelf duurzame energie opwekken. Het huidige elektriciteitsnetwerk is hier niet op ingericht. Dat levert rechttoe, rechtaan energie vanuit grote energiecentrales naar consumenten en bedrijven.

Door de toekomstige situatie, waarbij energie steeds vaker decentraal opgewekt en gebruikt wordt, zijn daarom intelligente energienetwerken ofwel smart grids nodig. Daarom is er in Utrecht onder leiding van de Taskforce Innovatie een consortium gevormd die zich bezig gaat houden met het ontwikkelen van smart grids. Hiermee kan in de toekomst de ontwikkeling van lokale energie gestimuleerd worden. Bovendien verstevigt het project de kennispositie van Utrecht wat betreft duurzame energie.

Het consortium bestaat uit de Taskforce Innovatie, LomboXnet, Kema, Gapgemini, Eemflow Energy, Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht/Utrecht Sustainability Institute, De Zonvogel en Rijksuniversiteit Groningen. Ook Stedin, Eneco, de provincie Utrecht en de gemeente Amersfoort zijn erbij betrokken.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?