RSS

Nieuwe zonne-energie centrales werken ook ’s nachts

wo, jan 18, 2012

Wetenschap en Natuur

In Spanje zijn twee nieuwe zonnecentrales in gebruik genomen die ook ’s nachts energie produceren. Samen hebben ze een capaciteit van 100 megawatt, genoeg om 80.000 huishoudens van stroom te voorzien.

Valle 1 en 2, de twee centrales bij het Zuid-Spaanse Cadiz, maken gebruik van de “parabolic trough”-techniek. Een lange rij parabolische spiegels concentreert het licht op een pijpleiding met vloeistof die opwarmt en zo een generator aandrijft. In tegenstelling tot conventionele zonnepanelen kunnen de centrales ook in het donker energie blijven produceren, zelfs tot 7,5 uur na zonsondergang.

Elk van de twee centrales zal tot 160 gigawattuur per jaar produceren, genoeg om samen ongeveer tachtigduizend gezinnen van stroom te voorzien. De installaties kunnen zo per jaar tot 90.000 ton CO2-uitstoot uitsparen.

Beloftevol
Het gaat nog maar om de tweede en derde installatie van Torresol, een joint-venture tussen Masdar uit Abu Dhabi en het Spaanse Sener. Maar het ontwerp blijkt zo succesvol dat er al nieuwe installaties gepland zijn in de VS, Zuid-Afrika, Chili en Australië.

Torresol wil zich nu vooral toeleggen op het verlagen van de kosten voor dergelijke installaties.

Uit een analyse van Sener blijkt dat de stroom uit geconcentreerde zonne-energie tegen 2020 concurrentieel moet zijn met de normale elektriciteitsprijzen in Spanje.

Joren Gettemans

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?