RSS

4 voedingsstoffen voor een beter humeur

ma, nov 14, 2011

Gezondheid en Voeding

Wat we eten heeft een cruciale invloed op onze emotionele en mentale toestand, van ‘feel good’ voedingsstoffen tot chemicaliën die moodswings kunnen veroorzaken. Daarom kan het zeker geen kwaad te weten welke stoffen kunnen bijdragen tot een vrolijkere gemoedstoestand.

Wetenschappers hebben het voortdurend over de invloed van bepaalde voeding op het chemisch evenwicht in onze hersenen. Wanneer dit verstoord wordt kunnen we vatbaar zijn voor wisselingen in onze stemmingen en zelfs voor depressie.

Cytokine
Deze natuurlijke proteïne speelt een grote rol in de immuunafweer en werkt bepalend tijdens ontstekingsreacties. Onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde voedingsstoffen op cytokine kunnen inspelen waardoor ontstekingen ontstaan die dan weer leiden tot een verminderde eetlust, insomnia en vermoeidheid. Allemaal factoren die bijdragen tot een depressie.

‘Moodboosters’
Gelukkig hoef je dit chemisch onevenwicht niet te beantwoorden met nog meer chemische rommel, maar kan je het ook aanpakken met gezonde voeding. Deze voedingsstoffen dragen alvast bij tot een betere stemming:

Magnesium
De productie van serotine, het hormoon bij uitstek dat ons vrolijk maakt, hangt af van magnesium. Je kan dit in grote hoeveelheden terugvinden in onder andere heilbot, tonijn, artisjok, bananen, gedroogde vijgen, walnoten en bruine rijst.

Magere proteïnes
Essentieel voor het opbouwen van aminozuren zijn zonder twijfel de proteïnes met een mager vetgehalte. Laat rood vlees voor wat het is en zet je tanden liever in sojaproducten. Denk maar aan tofu, sojascheuten en sojadrankjes.

Omega-3

Net als magnesium, draagt ook omega-3 bij tot gezonde, gebalanceerde serotinelevels. Liefhebbers van vis kunnen alvast juichen want koudwatervissen als tonijn, sardientjes, haring en zwaardvis behoren tot de rijkste bronnen van dit voedende element.

Vitamine B
Geen gezonde hersenen zonder vitamine B! Sprokkel daarom genoeg B12 en B6. Hiervoor kan je smullen van onder andere makreel, schelpdieren en zalm. Daarnaast kan je dit ook nog terugvinden in kaas en eieren.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reacties

  1. Jort:

    Ik denk dat u serotonine bedoeld?

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?