RSS

Occupy Rio krijgt ook steeds meer steun van de bevolking

Geïnspireerd door Occupy Wall Street hebben nu ook jonge Brazilianen hun tentenkamp opgeslagen, onder de vlag Occupy Rio.

Zo’n tweehonderd jongeren protesteren permanent op het Cinelândiaplein, een van de belangrijkste pleinen van Rio de Janeiro,  tegen consumentisme, sociale ongelijkheid en het financiële systeem. Ze hebben 125 tenten opgezet tussen het gemeentehuis, het theater en de nationale bibliotheek.

De beweging, geïnspireerd op Occupy Wall Street, heeft sinds 22 oktober ook voet aan de grond gekregen in Brazilië. Net als in de andere steden is ook in Rio de groep activisten uiterst divers. Zonder hiërarchie proberen ze overeenstemming te bereiken over allerlei politieke, culturele en economische thema’s.

Werkgroepen
“Iedereen heeft zijn eigen redenen om hier te zijn”, zegt de 18-jarige Eduardo de Oliveira Moraes, die meehelpt in de organisatie van de verschillende werkgroepen op het plein. “We hebben elke dag vergaderingen en groepsactiviteiten. We dachten eerst aan een week, maar hebben nu geen vaste einddatum meer om het plein te verlaten. Het plein is publiek en hoort daarom toe aan ons.”

Net als de andere Occupygroepen debatteren de deelnemers over een beter financieel model. Maar ze bespreken ook nationale thema’s, zoals de controversiële bouw van de dam in Belo Monte. Ze hebben ook contact hebben met groepen in de sloppenwijken die campagne voeren tegen de gedwongen verhuizingen in verband met grote activiteiten, zoals het WK Voetbal in 2014.

Consensus
“Zelforganisatie is niet makkelijk”, zegt de 41-jarige Ronald Stresser. “alles wordt met consensus besloten. Door de regen hebben we wat problemen gehad, maar er is geen tekort aan voedsel. Mensen steunen ons erg en hebben ons zeilen en generatoren gegeven.”

Volgens Stresser is het tijd om de wereld bewust te maken van de sociale veranderingen die nodig zijn. “Het probleem komt door onze consumptiemaatschappij, en nu er zeven miljard mensen in de wereld zijn, is de situatie onhoudbaar geworden.” Volgens hem komen er elke dag nieuwe mensen bij op het plein. De politie, gewend aan demonstraties op het plein, legt de activisten geen strobreed in de weg.

Fabíola Ortiz

Meer info:

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,

Reacties

  1. Hadewijch Verhenne:

    Heel goed nieuws, maar belangrijk foutje: we zijn met 7 miljard in plaats van 7 miljoen op de wereld!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?