RSS

Amsterdam deze week centrum van de dancewereld

Vliegtuigen vol artiesten, muziekprofessionals en danceliefhebbers zullen Amsterdam deze week overspoelen voor de 16de editie van het Amsterdam Dance Event (ADE), die van 19 tot en met 21 oktober plaatsvindt. ‘Wat het filmfestival in Cannes betekent voor de filmindustrie, is ADE voor de dancemuziek’, omschrijft algemeen directeur Richard Zijlma het belang van het evenement.

ADE is de afgelopen jaren uitgegroeid tot ’s werelds meest toonaangevende conferentie over elektronische muziek en het grootste clubfestival ter wereld, aldus de organisatie. Het evenement wordt georganiseerd door Stichting Amsterdam Dance Event, een initiatief van auteursrechtenorganisatie Buma.

De conferentie trekt jaarlijks circa 3000 muziekprofessionals uit tientallen landen. Ruim 700 artiesten staan op 52 podia, waaronder Paradiso en de Melkweg. De dj’s Armin van Buuren, Afrojack, Fedde Le Grand en de Franse David Guetta zijn enkele van de hoofdacts van deze editie, waarop de organisatie circa 130.000 festivalbezoekers verwacht.

Award
Dit jaar worden voor het eerst de jaarlijkse DJ MAG Top 100 DJ’s Awards uitgereikt op het evenement, de belangrijkste prijzen voor dj’s ter wereld. Zijlma is heel blij dat de prijsuitreiking nu in Amsterdam plaatsvindt. ‘Eerder werden de awards van het Britse DJ Magazine uitgereikt in Londen, maar dan waren de artiesten hier voor ADE.’ Hij noemt het ‘niet meer dan logisch’ dat de awardshow naar Nederland is gekomen, ‘gezien het belang van ADE en de Nederlandse dancescene’.

Armin van Buuren wist de afgelopen 4 jaar op nummer één te eindigen in de jaarlijks vernieuwde top 100 dj-lijst. Naast Van Buuren kwamen ook de Nederlanders Tiësto (nummer 3), Ferry Corsten (nummer 9), Sander Van Doorn (nummer 12), Afrojack (nummer 19) en Fedde Le Grand (nummer 21) vorig jaar hoog in de lijst terecht.

Klein land
‘Indrukwekkend voor een klein landje’, meent Zijlma. ‘Tiësto, Corsten en Van Buuren hebben wereldwijd deuren geopend en de internationale ogen op het Nederlandse geluid doen richten’, verklaart de directeur een deel van het Nederlandse dancesucces.

Wie er dit jaar bovenaan de top 100 komt te staan? ‘Geen idee’, aldus Zijlma. ‘Maar dat de Nederlandse dancescene toonaangevend is, zul je terugzien in de lijst.’ De stembussen zijn inmiddels gesloten. Radio-dj Dennis Ruyer doet de presentatie van de awardshow donderdag in de Passenger Terminal Amsterdam.

Het conferentieprogramma is vooral in Felix Meritis en De Balie. Zijlma: ‘De basis van ADE blijft netwerken, kennis delen en nieuw talent bekijken.’ (ANP)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?