RSS

Wereldwijd protesten voor een betere wereld

Al ruim 2.000 betogers hebben zich zaterdag in Amsterdam verzameld voor de Occupy Amsterdam protestactie. Op het Beursplein stroomde het aantal mensen rond het middaguur al flink toe. Op het Malieveld in Den Haag hebben zich nu al ruim duizend demonstranten verzameld. Ook in Utrecht en Rotterdam zijn protestacties georganiseerd.

In Amsterdam zijn al een paar toespraken geweest. Een paar demonstranten hebben spandoeken bij zich. Daarop is onder meer te lezen: ‘Stop uitbuiting van mensen en aarde’, ‘Belast de rijken, haal waar het geld zit’ en ‘De beste manier van handelen is die met een gesloten beurs’. In Den Haag hebben demonstranten hun tent al opgezet.

De protesten volgen na Occupy Wall Street in New York die begon op 17 september en zich wereldwijd uitbreidden als een olievlek. Betogers spreken zich uit tegen de macht van banken, de inhaligheid van bedrijven en de falende politieke elite.

In de Duitse stad Frankfurt hebben zich ook zaterdag ongeveer 1500 betogers verzameld om te demonstreren voor een sociale, echte democratische en duurzame samenleving, een eerlijke financiële structuur en bankensector, en afschaffing van de invloed van bedrijven op het politieke beleid.

Met leuzen als ‘Jullie speculeren met ons leven’ en ‘Jullie vergokken onze toekomst’ willen zij naar het kantoor van de Europese Centrale Bank (ECB) trekken. Niet alleen in Frankfurt, ook in Berlijn, Keulen, München, Hamburg, Hannover en Stuttgart gaan betogers de straat op in reactie op een oproep van de wereldwijde Occupy-beweging.

En ook in steden in Australië, Nieuw-Zeeland en verscheidene Aziatische landen gingen vandaag  honderden mensen  de straat op om te protesteren tegen de uitwassen van het kapitalisme.

In Sydney hadden circa 750 betogers gehoor gegeven aan de oproep van de wereldwijde Occupy-beweging. Ze hadden zich verzameld op de promenade Martin Place om te protesteren, aldus de Australische zender ABC. De actievoerders droegen spandoeken met teksten als ‘je kunt geld niet opeten’. Organisator Josh Lees zei dat de demonstranten een kamp voor onbepaalde tijd willen opzetten.

Onder de betogers waren onder anderen leden van vakbonden, communisten en Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van het land. Ook in Melbourne en de Nieuw-Zeelandse steden als Auckland, Wellington en Christchurch demonstreerden honderden mensen. Verder kreeg de oproep om te protesteren gehoor in onder meer Zuid-Korea, de Filipijnen en Hongkong.

Occupy mobiliseert mensen via sociale netwerkmedia als Facebook en Twitter.

Meer info:

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?