RSS

De wereld van morgen: Zelfvoorzienende megasteden

Alle steden op onze planeet worden tegenwoordig wel blootgesteld aan verschillende uitdagingen. Er wordt verwacht dat 60% van de gehele wereldbevolking binnen 2 decennia in steden zal wonen. De harmonie tussen de ruimtelijke- sociale- en milieu aspecten van een stad en haar bewoners is veelal aan verbetering toe. Snel groeiende steden in ontwikkelingslanden zullen hier het meeste mee te maken hebben.

Onderzoek heeft aangetoond dat deze steden gemiddeld maar liefst 5 miljoen nieuwe inwoners per maand ontvangen. Dit heeft grote gevolgen voor deze steden, en vooral ten opzichte van ruimte,  gezondheid en banen.

Deze uitdagingen zijn zware kost voor de snel groeiende steden in 3e wereld landen. Maar volgens een VN uitgebracht rapport genaamd ‘’ State of the World Cities 2008-09’’ hebben deze steden ‘’een realistische kans om de impact van deze uitdagingen te verzachten en zelfs terug te dringen’’ Volgens het rapport kan dit tot stand komen met behulp van goede planning en het ontwikkelen van zelfvoorzienende  steden.  Hieronder een paar voorbeelden.

1. Future City – Een duurzame’ stad in Hainan

Deze stad is ontworpen door SBA Design en zal ontwikkeld worden in de provincie Hainan in China. De stad is een initiatief dat onderdeel uitmaakt van het Chinese Klimaat Beschermingsprogramma. Doel van dit programma is het verhogen van de efficientie van energie en het beschermen van de omgeving en het milieu.  Dit willen ze op twee manieren doen, enerzijds door de uitstoot te verminderen en anderzijds door het gebruik van duurzame energie. De stad wordt zo’n 176.2 vierkante kilometer groot en gaat gebouwd worden in het Yinggehai gebied in het zuid-weste van Hainan.

Naast deze bovenstaande ‘groene’ eigenschappen van de stad hebben architecten ideeen over het werk/leven balans en eco-toerisme toegepast op de stad. Wat veel steden niet kunnen, gaat deze stad mogelijk maken; namelijk interactie tussen het landelijke- en stedelijke gebied. Alle bewoners van deze stad zullen hun bijdrage moeten leveren om een duurzame groei te realiseren. De FutureCity zal grotendeels afhankelijk zijn van hernieuwbare bronnen zoals zonne- en wind energie.  Op gebied van transport zal er gebruik gemaakt worden van het Personal Rapid Transit (PRT) systeem.

2. Green Tech City in Hanao

Deze groene stad zal gebouwd worden in Hanoi, de hoofdstad van Vietnam.  Er wordt verwacht dat deze stad het thuis zal zijn van ongeveer 20.000 mensen. De wereldbekende Skidmore, Owings & Merill (SOM) zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van deze stad. Green Tech City heeft een erg goed USP; Zij gaat de natuurlijke omgeving op zo’n manier gebruiken dat er aangename micro-klimaten gerealiseerd zullen worden voor de stadsbewoners.

De ontwikkeling van deze oude stad zal de eeuwen-oude tradities zeker niet op het spel zetten- er zijn al vele dynastieen aan de macht geweest in de rijke geschiedenis van Hanao.  De groene iniatieven zullen de kans op een duurzame toekomst alleen maar groter maken. De stad zal voor haar energie afhankelijk zijn van hernieuwbare bronnen en zal een robuust systeem gebruiken voor het managen van water, het oogsten van regenwater en afval recyling.

3. Het eco-vriendelijke Dalian Aeropolis in China.

Nog een voorbeeld van een zelfvoorzienende megastad die ontwikkeld wordt in China. Dit Aeropolis zal een nieuwe airport zone worden in het noordelijke gedeelte van Dalian stad.  Deze stad zal ongeveer 168 vierkante kilometer groot worden en het thuis worden van maarliefst een miljoen mensen. Volgens de berekening zal deze nieuwe airport zone ongeveer 25 miljoen passengiers per jaar verwerken. Deze stad is ontworpen door een Frans bedrijf genaamd NDA Design Associates.

Aeropolis zal ook verschillende kunstmatige meren aan laten bouwen zodat water altijd beschikbaar is, tevens zullen deze meren ook dienst doen als soort van parken waar de mensen tot rust kunnen komen in deze drukke stad. Er zijn ook verschillende plannen in beraad voor de ontwikkeling van lokale gemeenschappen.

Inspiratie
De inspiratie achter nieuwe ontwikkelingen zit hem in de het de verwachting dat een huidig idee in de toekomst misschien wel niet goed genoeg werkt en niet meer aan de eisen zal voldoen. Hetzelfde geldt voor de zelfvoorzienende steden. Het primaire doel van alle steden is zonder twijfel haar inwoners voorzien van een behaaglijke levensplek.  De verwachting dat huidige stadsmodellen voor meer problemen in de toekomst kunnen zorgen heeft er voor gezorgd dat veel overheden, beleidsbepalers en architecten hun zinnen hebben gezet op het ontwikkelen van zelfvoorzienende steden.

Eco-Kenmerken
De zelfvoorzienende steden zullen enkele eco-kenmerken hebben:

  1. Het gebruik van duurzame energie bronnen.  (Zonne-energie en windenergie)
  2. Minder  voertuigen en minder vervuiling door het gebruik van Personal Rapid Transit systemen.
  3. Het gebruik van robuuste systemen voor het managen van water, het oogsten van regenwater en afval recyling.
  4. Toename van bebossing door het gebruik van meerdere groene zones.

Is het haalbaar?
Jazeker.  Maar dan wel met de kanttekening dat de zelfvoorzienende steden niet ten koste gaan van de huidige steden. Overheden zullen deze groene steden als alternatief moeten bouwen terwijl ze tegelijkertijd bestaande steden een duurzame impuls geven.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?