RSS

Een lekkere chocolade-gezondheidskuur

wo, sep 21, 2011

Gezondheid en Voeding

pure-chocolade

In het Belgische chocolademuseum Choco-Story in Brugge is vanaf nu een ‘gezondheidskuur’ van dertig kleine porties chocolade te koop. ‘Als je elke dag een stukje eet, daalt de kans dat je iets aan je hart krijgt sterk’, zegt Eddy Van Belle van het museum.

Bij het Brugse chocolademuseum Choco-Story is vanaf nu een ‘chocolade-gezondheidskuur’ te koop. Voor zes euro kan je een tablet pure chocolade kopen, verdeeld in dertig porties van 7,5 gram en één groter stuk van 15 gram.

‘Zo kom je een hele maand door: op elk stukje staat ook de dag waarop je het moet innemen’, zegt Eddy Van Belle, zaakvoerder van het museum. ‘Als je elke dag 7,5 gram chocolade eet, daalt je bloeddruk en vermindert de kans op een hartinfarct dankzij de anti-oxidanten in de chocolade. Verschillende grootschalige medische onderzoeken hebben dat al aangetoond.’

De inspiratie voor de heilzame werking van chocolade haalt Van Belle uit Panama. ‘Daar heb je een indianenstam die in de bergen leeft, de kuna, bij wie hartaandoeningen zeer zeldzaam zijn. Eén van de redenen daarvoor is dat ze elke dag een mengeling van cacao en bananen eten.’  ‘Uiteraard is het ook niet de bedoeling om te veel chocolade te eten, want anders doe je de voordelen weer teniet’, zegt Van Belle.

Cardioloog Marc Goethals van het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst vindt de chocoladekuur geen slecht idee. ‘Elke dag een beetje chocola eten is niks mis mee, en zelfs pure wetenschap’, zegt hij. ‘Het staat zo goed als vast dat kleine hoeveelheden chocolade het hart beschermen en de kans op een infarct verkleinen. Maar je mag niet overdrijven. Als je te veel chocolade ineens eet, krijg je veel te veel calorieën binnen, gaat je gewicht omhoog en verhoog je weer het risico dat je een hartaanval krijgt.’

Diëtiste Katty Uytersprot zegt dat een tiental gram chocolade per dag zeker moet kunnen. ‘Je doet er zeker geen kwaad mee, maar dat het echt goed zou zijn voor je hart, was mij onbekend. Maar er hoeft zeker geen taboe rond chocola te hangen: zeker pure chocola, die minder vet bevat, is goed voor je lichaam.’

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reacties

  1. Danielle:

    Ik denk dat ik gelijk maar een reep chocolade ga halen, want van dit bericht krijg ik trek ;)

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?