RSS

Biologische landbouw beter bestand tegen extreme droogte

Volgens de Thailandse fairtrade- en biologische producent Green Net kan biologische landbouw een antwoord zijn op het veranderende klimaat. Biologische landbouw is beter bestand tegen extreme droogtes en brengt meer op voor de boeren, luidt het.

‘Het is niet omdat de gewassen biologisch zijn dat ze beter tegen droogte kunnen, wel omdat biologische boeren de juiste technieken gebruiken’, vertelt Stijn Speelman, postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Gent. ‘Omdat bioboeren geen pesticiden gebruiken, zoeken ze alternatieven om onkruid te beperken.’

Ze zaaien bijvoorbeeld verschillende gewassen door elkaar, die elk in een ander klimaat goed groeien, en kiezen voor sterkere gewassen dan bij de conventionele landbouw. De bodem is ook vochtiger omdat bioboeren organische meststoffen en geen kunstmest gebruiken, wat de schade van droogtes vermindert. ‘Maar er is nog te weinig onderzoek om met zekerheid te weten of biologische landbouw inderdaad beter boert dan grootschalige landbouw onder extreme klimaatomstandigheden. Het staat wel buiten kijf dat biolandbouw milieuvriendelijker is’, aldus Speelman.

‘We moeten zoeken naar een landbouwmodel dat ecologisch én economisch leefbaar is’, zegt Andreas Gattinger van het Zwitsers Onderzoeksinstituut voor Biologische Landbouw (FiBL). ‘Een goede politieke en economische structuur om biolandbouw te ondersteunen ontbreekt echter door een gebrek aan interesse of kennis bij overheden’, vult zijn collega Beate Huber aan.

Volgens de databank voor biolandbouw Organic World is bio een groeiende trend in Azië. Tien procent van de “biolandbouwgrond” in de wereld bevindt zich in Azië, met China en India op kop. Ook Thailand ondersteunt en promoot biologisch al sinds 1991. Al bij al blijft biolandbouw een nichemarkt: slechts 0,9 procent van de landbouw wereldwijd is biologisch.

‘Rijst is zeer belangrijk voor burgers in het Zuiden. Kleinschalige landbouw voedt bijna zeventig procent van de wereldbevolking. Lokale boeren die duurzaam telen, moeten we dan ook ondersteunen’, aldus Griet Rebry van Oxfam.

Laurie Gadeyne

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?