RSS

Zonne-energie één van snelst groeiende economische sectoren

De zonne-energie industrie heeft het afgelopen jaar een wereldwijd productieniveau bereikt van 23,5 gigawatt. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover het jaar daarvoor. Sinds het begin van de jaren negentig, toen een productieniveau van 46 megawatt werd opgetekend, is de productie vijfhonderd keer in omvang toegenomen.

Dat is de conclusie van een rapport van het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Commissie. Verwacht wordt dat de groei van de sector ook op langere termijn een hoog niveau zal kunnen aanhouden.

“De zonne-energie industrie vormt één van de snelstgroeiende economische sectoren van de wereld,” voeren de onderzoekers aan. “De stijging van het voorbije jaar werd in grote mate gedragen door een belangrijke groei in Europa. Met een gecumuleerde capaciteit van 29 gigawatt is de Europese Unie veruit marktleider op het gebied van fotovoltaïsche installaties. De Europese infrastructuur leverde vorig jaar meer dan 70 procent van de elektriciteit die wereldwijd door fotovoltaïsche installaties werd geleverd.”

Er wordt echter opgemerkt dat de fotovoltaïsche industrie de voorbije jaren een belangrijke verandering heeft doorgemaakt. “China is inmiddels de belangrijkste producent van fotovoltaïsche installaties geworden, gevolgd door Taiwan, Duitsland en Japan,” aldus het rapport. “Van de twintig grootste fabrikanten hadden nog alleen First Solar (Duitsland), Q-Cells (Duitsland), REC (Noorwegen) en Solarworld (Duitsland) nog een productievestiging in Europa.”

De groei is volgens het rapport onder te danken aan de gevoelige prijsdalingen. “Zonnepanelen zijn de voorbije drie jaar bijna 50 procent goedkoper geworden,” wordt er opgemerkt. Verwacht wordt dat de groei zich ook de volgende periode verder zal doorzetten, onder meer door stimulans van de overheden, de druk om de uitstoot van broeikasgassen te beperken en de stijgende energieprijzen.

Wel wordt aangestuurd op de toepassing van nieuwe technologieën, die onder meer het gebruik van de dure grondstof silicium zou moeten beperken.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reacties

  1. Hadewijch:

    En ik blijf het herhalen, net zolang er verandering komt in deze wereldwijde misleiding: zonne-energie is enkel goed voor het milieu als het gaat over zonnespiegels!

    Zonnespiegels zijn een meerwaarde voor het milieu, ze zijn ecologisch verantwoord.

    Zonnepanelen zijn een minwaarde voor het milieu, ze brengen het milieu schade toe, die groter is dan wat ze opbrengen!
    Zonnepanelen brengen dus op dit moment de klimaatverandering dichter bij!
    En voor de cadmium-zonnepanelen brengen ze de totale vergiftiging ook dichterbij.
    Het is jammer dat HappyNews zich niet meer informeert, voor ze zogenaamd postief nieuws brengen.
    Ze zouden eerst onderzoek moeten doen of iets wel positief is, voor ze het op de website plaatsen!
    Zucht.
    en toch blijf ik het herhalen, net zolang er gevolgen komen.

    Hadewijch

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?