RSS

Gasverbruik Nederland gehalveerd door isolatie

Het gemiddelde gasverbruik van Nederlandse huishoudens is de afgelopen 30 jaar bijna gehalveerd, van 3145 kubieke meter in 1981 tot 1617 kubieke meter in 2010. Dat blijkt uit een vrijdag verschenen rapport van de brancheorganisaties Energie-Nederland en Netbeheer Nederland.

Isolatie
De daling is vrijwel geheel te danken aan de opkomst van de HR-ketel en de betere isolatie van woningen. Het elektriciteitsverbruik is sinds 2008 eveneens afgenomen. Dat komt vooral doordat huishoudelijke apparaten die veel stroom verbruiken bij vervanging worden ingeruild voor een zuiniger apparaat. In totaal is het afgelopen jaar 109,4 miljard kilowattuur (kWh) elektriciteit verbruikt, 0,4 procent minder dan het voorgaande jaar.

Wasdrogers
Tot 2008 was er sprake van een gestage groei. In dat jaar bereikte het elektriciteitsverbruik per huishouden een piek van 3558 kWh. In 2010 lag het gemiddelde verbruik op 3480 kWh. De groei is toe te schrijven aan de opkomst van huishoudelijke apparaten als de diepvriezer, de wasdroger en de vaatwasser. Ook de toename van het gebruik van computers speelt een rol.

De Nederlandse energietarieven, exclusief belastingen, behoren volgens de brancheorganisaties tot de laagste in Europa. De belastingen maken energie echter relatief duur. In 2011 bedraagt de energierekening voor een huishouden met een gemiddeld verbruik 1650 euro. Van dit bedrag zijn 30 procent gaskosten en 28 procent elektriciteitskosten. De resterende 42 procent bestaat uit energiebelasting en btw. (ANP)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?