RSS

Dekkingsgraad ABP ontketent volksfestijn

wo, mei 18, 2011

Economie en Ondernemen

De dekkingsgraad van pensioenfonds ABP is weer op peil. In heel Nederland gingen duizenden mensen juichend de straat op, toen het nieuws bekend werd.

Met name in Dokkum en Den Haag werd de nieuwe dekkingsgraad dinsdag uitbundig gevierd op de grote pleinen. Ook in Amsterdam was het druk: volgens de politie stonden er rond het middaguur bijna 60.000 mensen op het Museumplein. Er zouden geen noemenswaardige ongeregeldheden hebben plaatsgevonden.

Wiskundelerares Miranda Grevelink stond tussen de feestende menigte op de Neude in Utrecht. Ze kon het nieuws nog nauwelijks bevatten: ‘Ik werd vanochtend gebeld door een vriend die zei dat de dekkingsgraad van het ABP weer op peil was. Ik dacht eerst dat het een zieke grap was, maar het bleek echt waar. Dit is een historische dag voor Nederland, zeker na al die fluctuerende rentes en lage indexaties.’

Net als andere pensioenfondsen kampte het ABP lange tijd met de gevolgen van de kredietcrisis, waardoor de dekkingsgraad kelderde tot onder de 90 procent. Mede door de stijgende beurskoersen werd het herstel ingezet en eind vorige maand stond het ambtenarenfonds op 111 procent.

Voor Grevelink was het een emotionele dag: ‘Dit gevoel is niet te beschrijven. Mijn ouders hebben de financiële crisis van 2008 meegemaakt, dus ik heb de grote onzekerheid van dichtbij meegekregen. Veel mensen kunnen zich niet voorstellen hoe het voelt als de pensioenen niet worden aangepast aan de inflatie. Nu ligt de dekkingsgraad zelfs ruim boven het wettelijk bepaalde minimum van 105 procent: ik heb er geen woorden voor.’

Dit artikel is persiflerend, satirisch of parodiërend van aard. Het geeft slechts de visie of mening weer van de redactie van De Speld.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?