RSS

Eerste internationale vlucht zonnevliegtuig Solar Impulse succesvol

za, mei 14, 2011

Wetenschap en Natuur

De Solar Impulse, het eerste bemande vliegtuig dat volledig op zonne-energie vliegt, heeft vrijdag zijn eerste internationale vlucht gemaakt. Het toestel steeg ’s ochtends op in de Zwitserse plaats Payerne en landde dertien uur later op de luchthaven van Brussel.

De volledige tocht en de landing waren live te volgen op de website van de Solar Impulse.  Er is ook een Apple- en Android-applicatie (Solar Impulse Inventing the Future) die de positie, de hoogte en de snelheid live weergeeft en waarop ook live-beelden van in de cockpit te zien zijn.

Het project van de Solar Impulse startte in 1999. Pas vorig jaar was het toestel klaar voor een zijn eerste testvluchten. De allereerste vond plaats op 7 april 2010. Het vliegtuig heeft een spanwijdte van 63,4 meter en weegt 1.600 kilo, en is zo het grootste vliegtuig met een dergelijk laag gewicht. Op de vleugels zijn 12.000 zonnecellen bevestigd, die de nodige energie produceren en opslaan in batterijen.

De ontwerpers van de Solar Impulse hopen uiteindelijk met een zonnevliegtuig de wereld rond te vliegen en zo de weg open te leggen voor duurzame energie in de luchtvaart. Het plan is om dit jaar een nieuw, nog lichter vliegtuig te bouwen dat de Atlantische Oceaan kan oversteken.

De Solar Impulse blijft nog een aantal dagen op Brussels Airport staan. Van 23 tot 29 mei zal het vliegtuig er uitgebreid voorgesteld worden. Daarna vliegt het naar Le Bourget in Parijs waar het als speciale gast zal figureren op het 49ste Salon International de l’Aéronautique et de l’Espace van 20 tot 26 juni.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?