RSS

Hersenen schakelen sneller door intensief sporten

vr, apr 29, 2011

Gezondheid en Voeding

Dat sporten goed is om het lichaam fit te houden, is bekend. Maar de hersenen blijken ook sneller te schakelen als je af en toe dusdanig intensief beweegt, dat de hartslag en ademhaling omhoog gaan.

Het is niet nodig om heel vaak of lang achter elkaar te sporten, maar de intensiteit is wel van belang. Maaike Angevaren promoveert 29 april op dit onderzoek aan de Katholieke Universiteit Leuven. In haar promotieonderzoek onderzocht Angevaren proefpersonen die een training kregen ter bevordering van het prestatievermogen (zoals bijvoorbeeld hardlopen), proefpersonen die een andere vorm van training kregen (zoals yoga of krachttraining) en proefpersonen die geen sport beoefenden.

Daarnaast heeft zij onderzoeken geanalyseerd, waaraan in totaal meer dan 2000 proefpersonen hebben meegedaan. De effecten zijn meetbaar bij gezonde ouderen.

Angevaren: ‘Het is bekend dat fysieke activiteit en sport belangrijk zijn voor een gezonde oude dag. Nu blijkt eens te meer dat intensief bewegen ook effecten sorteert op cognitie. Gezond ouder worden kan worden ondersteund door fit te blijven.’

Angevaren is fysiotherapeut en onderzoeker bij het Kenniscentrum Innovatie van Zorgverlening van Hogeschool Utrecht, dat innovatieve oplossingen ontwikkelt voor (huidige en toekomstige) problemen in de gezondheidszorg, die leiden tot een grotere zelfstandigheid en zelfredzaamheid van mensen.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reacties

  1. Sabrina Muis:

    Het is al langer bekend dat sporten een positieve invloed heeft op ons denkvermogen. Je bent niet alleen fitter maar ook nog slimmer!

    Groetjes,
    Sabrina @ Sportschool Amsterdam Zuid

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?