RSS

‘We leven in de veiligste tijd in een van de veiligste landen ter wereld’

Hoewel veel mensen klagen over de criminaliteit, onveiligheid en normvervaging, vindt columnist Kees de Jong het allemaal wel meevallen: ‘we leven in de veiligste tijd in een van de veiligste landen ter wereld’.

Te pas en te onpas hoor ik mensen hun bezorgdheid uiten over ‘waar het naartoe gaat in de wereld’. Op Radio 1 ergerde deze week een gast zich aan de criminaliteit, onveiligheid en normvervaging. ‘Dat had je vroeger niet’, werd gezegd. ‘Nederland brokkelt af, ons mooie land verandert langzaam in een ordeloze maatschappij waar de asocialen regeren.’

Herkent u dat? Velen wel. Vooral de ‘hardwerkende’ Nederlander en personen die zich langzamerhand verloren voelen in de huidige maatschappij. Men grijpt terug naar een schijnherinnering van toen alles nog simpel en overzichtelijk was.

Beste tijd ooit
Ik erger me daaraan. Ik heb het gevoel dat mensen geen flauw idee hebben dat we in de beste tijd ooit en het mooiste land ter wereld wonen. Zonder enige pretenties over mijn kennis van de vaderlandse of wereldgeschiedenis lijkt het alsof men vroeger op school niet goed heeft opgelet. Ik durf te stellen dat in iedere periode van de wereldgeschiedenis er meer zinloze criminaliteit, genocide en normvervaging heeft plaatsgevonden dan vandaag.

Ik herinner u aan de kruistochten, de Spaanse Inquisitie, de Rode Khmer, de slavernij, Idi Amin, de Belgen in Kongo, de Serviërs, Saddam Hoessein en Bokassa. Becijfer de moord op de miljoenen indianen, katharen, Armeniërs, Ieren, Aboriginals, Atjeeërs en de tientallen miljoenen die Stalin op gruwelijke wijze heeft laten omkomen. Denk aan alle misdadigers en machthebbers die de afgelopen eeuwen wreedheden hebben aangericht. Dan heb ik het nog niet eens over de Grote Eerste en Tweede. Pakt u maar een willekeurig geschiedenisboek, of desnoods de Bijbel, om te zien dat de wereld op ieder moment vele twisten, stammen- en burgeroorlogen heeft gekend. En dat zijn dan alleen de feiten die bewaard zijn gebleven. Ja, de mensheid heeft een erg zieke en gewelddadige geschiedenis.

Veiligste tijd
Dus leven we nu in een ordeloze en onveilige tijd? Lijkt me niet. We leven in de veiligste tijd in een van de veiligste landen ter wereld. Al jaren daalt de criminaliteit, de jeugd is meer aangepast en optimistischer dan ooit. Zelfs toen ik jong was, was er meer trammelant op straat.

Het is ons gevoel van onveiligheid dat ons parten speelt. Via het internet vernemen we steeds sneller op ieder moment iedere vorm van rottigheid die ook maar ergens ter wereld plaatsvindt. Vroeger was onze straal van nieuws tien kilometer rondom ons dorp. Nu staan we via sociale media, Twitter en YouTube direct en visueel in contact met de hele planeet. Een bermbom in Afghanistan, een roofoverval in Rotterdam en iemand die zichzelf in brand steekt op de Dam. Ieder wissewasje komt direct binnen, en dat maakt angstig. Een teveel aan dit soort informatie leidt tot bezorgdheid, pessimisme en verlamming. Dus doemdenkers, stop met zwartkijken en geniet van de mooiste tijd in het mooiste land ter wereld.

Kees de Jong is ‘serieondernemer’. Hij leidt nu een multinationale onderneming, deels vanuit de Verenigde Staten. kees@bbigroup.nl

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?