RSS

Een nieuw begin

Het Tibetaans nieuwjaar (‘Losar’) heeft de voordelige karaktereigenschap, boven alle andere maanden, dat het ‘t vorige jaar in slechts één nacht weg knalt. Ieder eind luidt een nieuw begin in, een geboorte van een nieuw jaar met nieuwe kansen om de dingen (nog) beter te doen. Maart is, behalve de maand van het boeddhistisch nieuwjaar, ook een maand van blauwe luchten, geboorte en zingen op de fiets. Iedereen komt uit zijn hol gekropen. De restaurants lopen weer vol. Op straat neemt de drukte weer toe. Overal uitnodigingen.

Alles is hetzelfde en toch is alles anders; schoon, ongerept. Je agenda, de dingen, jij. Onder de blauwe lucht, komen de bloemknoppen tevoorschijn. En je voelt iets in je buik gebeuren; er kriebelt iets; dat grootse gevoel dat het dit jaar misschien gaat gebeuren? Maart. Het ideale moment voor een nieuwe filosofie. Een beetje flirten kan nooit kwaad. Zie het als een verruiming van de geest.

We leven in een tijd waarin alles mogelijk is; wakker worden op het westelijk halfrond en dezelfde dag nog in slaap vallen op het Oostelijk halfrond. Die vissenkom waar je al jaren in rondzwemt, spoelt over van de mogelijkheden. Daten doe je niet meer in het buurtcafé, maar via internet vergroot je je kansen tot Japan en Argentinië. En toch slikken we massaal antidepressiva. De cijfers liegen er niet om. Everything’s amazing, but nobody’s happy.

Het schijnt dat geluk iets is wat met je opgroeit. Het is niet iets waar je mee geboren wordt. Daar ben ikzelf een overtuigend voorbeeld van. Aan de buitenkant heb ik, zoals vele vissen uit mijn goed gelukte vissenkom, alles mee: liefhebbende ouders, een elitaire achtergrond dat menig schoonouder charmeert, een creatief en financieel potentieel en een achternaam die in het buitenland hoge ogen gooit. ‘Van der’ ontstijgt in het buitenland het denigrerende ‘tussenvoegsel.’ Toch moet ik er, als gezonde vis, hard voor werken om in die kom te blijven.

Zo zou ik op creatief gebied best wat van het hindoeïsme kunnen opsteken. De laatste jaren heb ik me opgesteld als een rasechte, trouwe monotheïst. Er heerst één geloof onder mijn dak en dat is schrijven. Deze daadkrachtige, conservatieve weg begint me te beangstigen. Drijf ik niet af van de rest op mijn monotheïstisch eiland?

Het polytheïsme lonkt. En in het Hindoeïsme hebben alle mogelijke inspiratiebronnen wel een goddelijke afbeelding. Het Hindoeïsme heeft zich slim opgesteld; alle goden zijn welkom; christelijk, islamitisch of boeddhistisch. Wie weet wat je daar allemaal aan creatieve uitspattingen tegen het lijf zal lopen. Nou ja, het gras is altijd groener bij de buren.

Op het persoonlijke vlak kies ik voor een filosofische reis naar taoïstisch China waar ieder eind met een nieuw begin samenvalt en alles wat je doet met elkaar in verbinding staat. Een troostende gedachte als je een punt zet achter een project dat je twee jaar in beslag heeft genomen, je huis – alweer? – in een koffer stopt en de Franse baguettes inruilt voor … voor wat eigenlijk?

Dan, het financiële domein. Hier zou ik er goed aan doen eens met de homo economicus, dienaar van het kapitalisme, een afspraak te maken om te spelregels van zijn geloofsovertuigingen op de mijne toe te passen. Groeikapitaal. Spaarrekeningen. Investeringen. Economisering van de tijd. Niks naar je lichaam luisteren en tot elf uur in je nest liggen. Flauwekul. Er moet gebouwd worden en om te kunnen bouwen heb je een lange adem en een vooruitziende blik nodig.

Oh jee. Een lange adem en een vooruitziende blik? En mijn boeddhistische geloofsovertuigingen dan?

De dagen trekken voorbij; april komt al inzicht. Alles is hetzelfde en toch anders. Ik ben geïnspireerd geraakt door hindoeïstische denkwijzen, heb me verrijkt met behulp van een kapitalistische hand, heb mezelf opgeknapt in het Taoïsme en mijn armen rond een uur of elf uitgestrekt, klaar om aan de dag te beginnen, zonder zorgen en zonder gedachten over morgen, gewoon nu.

Wat zal het jaar nog meer brengen?

Sophie van der Stap / Bodhitv

En wat als dit liefde is, de nieuwste en net verschenen roman van schrijfster (en Bodhitv-columniste) Sophie van der Stap, is goed begonnen als hoogste nieuwe binnenkomer in de Nederlandse bestsellerlijst.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?