RSS

Meer banen dankzij zorg en uitzendbranche

do, mrt 24, 2011

Economie en Ondernemen

Voor het eerste in anderhalf jaar tijd is het aantal banen in loondienst gegroeid. In het vierde kwartaal van 2010 waren er 34.000 banen meer dan een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ten opzichte van het derde kwartaal van 2010 was er in de laatste drie maanden van vorig jaar een toename van 27.000 banen.

De zorg en de uitzendbranche dragen de banengroei, aldus het CBS donderdag. In het bedrijfsleven daalde het aantal banen nog wel met 16.000 vergeleken met een jaar eerder, maar die daling is wel veel kleiner dan in de voorgaande kwartalen. Bij financiële instellingen en in de bouw is de afname nog relatief groot. In de handel en de horeca kwamen er juist banen bij.

In de niet-commerciële dienstverlening bleef de werkgelegenheid sterk groeien. In vergelijking met een jaar eerder, kwamen er 50.000 banen bij. Dik 90 procent daarvan komt voor rekening van de zorg. In het openbaar bestuur en het onderwijs werkten ook iets meer mensen.

In vergelijking met het derde kwartaal groeide het aantal banen met 0,3 procent. De toename is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan uitzendbanen. Wanneer de economie zich herstelt, kiezen werkgevers veelal voor werknemers met flexibele contracten. (ANP)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?