RSS

Windmolen met roetfilter

di, mrt 8, 2011

Wetenschap en Natuur

Franse ontwerpers hebben een prijs gewonnen voor een spectaculair idee om de luchtvervuiling in de Indiase stad New Delhi terug te dringen. Het ontwerp was voor een wedstrijd, uitgeschreven door het tijdschrift voor architecten Evolo.

De ontwerpers Julien Combes en Gaël Brule uit Frankrijk kregen hun prijs voor het project ‘LO2P Recycling Skyscraper’. Het idee: een grootschalige windturbine dat, naast het opwekken van elektriciteit, ook de vervuilde lucht in de stad moet filteren. Dit gebeurt door een reeks van collectoren met planten in de cirkel om de turbine te bouwen.

New Delhi is een van de meest vervuilde steden in de wereld. Dit komt voornamelijk door de exponentiële toename van de bevolking, die massaal gebruik maakt van de auto. Geschat wordt dat het aantal auto’s per dag met duizend groeit.

Het idee achter de ‘wolkenkrabber’ is om oude auto’s te recyclen en te gebruiken als bouwmateriaal. Het gebouw moet een  reusachtige long worden die New Delhi van schone lucht moet voorzien. Dit willen ze bewerkstelligen door een aantal grootschalige kassen in te bouwen waar planten in groeien die op hun beurt weer bio-brandstoffen moeten produceren. Technische details op de website van het tijdschrift. (Bron: DePers)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?