RSS

Kooktoestel op zonne-energie voor Haïti

vr, jan 28, 2011

Wetenschap en Natuur

Met zijn eerste kooktoestellen op zonne-energie in de maak, gaat de idealistische droom van weldoener Maarten Romijn meer en meer in vervulling. De gepensioneerde ingenieur werktuigbouwkunde en procestechnologie ontwikkelde een speciaal duurzaam kooktoestel, optioneel met zonnepaneel voor stroomopwekking. „Ideaal voor gebieden zoals bijvoorbeeld het door een aardbeving getroffen Haïti”, aldus Romijn. „Ook voor de zuivering van drinkwater kan het apparaat een uitkomst zijn.”

De zogenoemde Fortune Cooker is een kooktoestel dat bij een beetje zon al functioneel kan zijn. De zon wordt opgevangen door een kantelbare spiegel die op elke zonnestand kan worden ingesteld. Die zorgt ervoor dat de temperatuur op het kookstel hoog genoeg wordt opgevoerd om er eten mee te bereiden. „Het fijne aan de uitvinding is dat je er geen brandstof voor nodig hebt”, legt Romijn uit.

Optioneel kan een zonnepaneel voor het opwekken van elektriciteit aan het kookstel worden toegevoegd. „Dat is van belang om ook mannen tevreden te houden””, weet Romijn. „De ervaring leert dat zeker in landen waar het rolpatroon is dat de vrouw kookt, de man minder ziet in de uitvinding. Als je dan uitlegt dat het ook een kleine tv of een computer van stroom kan voorzien, of een mobiele telefoon kan opladen, wordt het ook voor de man interessant.”

Al meerdere jaren is de ingenieur bezig met het ontwikkelen van zijn duurzame uitvinding. Romijn begon het project vanwege zijn grote zorg over het milieu en met name de ontbossing, zeker in landen op en rond de evenaar. „Een idealistische droom”, aldus de uitvinder zelf. „Het zou toch fantastisch zijn als miljarden mensen in en rond de zogeheten sunbelt voor hun eigen huis of hutje kunnen koken zonder dat ze daarvoor dagelijks eerst uren hoeven te lopen om de steeds schaarser wordende brandhoutjes te verzamelen. Dat scheelt tijd en gezondheid, maar het is ook goed voor het behoud van bos en de daarin voorkomende biodiversiteit.

Bij het Rotterdamse bedrijf Roteb lopen de eerste voorbereidingen om de Fortune Cookers te produceren. „Nu kost het apparaat tussen de 300 en 400 euro per stuk. Dat komt omdat er nog maar een paar gemaakt worden”, vervolgt Romijn. „Het ideale plaatje zou zijn dat er vele duizenden geproduceerd worden zodat ook de prijs zakt als gevolg van de marktwerking.”

Vooralsnog betaalt Romijn de ontwikkeling van de Fortune Cooker uit eigen zak. „Ik heb geen zin mijn tijd te verdoen aan al die rompslomp over subsidies”, aldus de ingenieur. Ook de mogelijke uitvoer van het kookstel naar Haïti laat volgens de Hagenaar lang op zich wachten. „Er moet zoveel vooraf geregeld worden eer dat je echt wat kan betekenen”, ziet Romijn zijn droom worden tegengewerkt.

Wanneer en waar de eerste Fortune Cookers daardoor op de markt komen, is nog niet bekend. „Het blijft vooralsnog hard werken om de droom te realiseren”, aldus Romijn. (ANP)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?