RSS

Krommenie krijgt ‘zonnefietspad’

ma, jan 24, 2011

Wetenschap en Natuur

In Krommenie komt volgend jaar een fietspad dat zonne-energie opwekt. Dit heeft gedeputeerde Bart Heller van de provincie Noord-Holland maandag gemeld. Het ‘zonnefietspad’ wordt volgens hem uniek in de hele wereld.

Het nieuwe fietspad krijgt een wegdek genaamd SolaRoad. Dit is het eerste wegdek met geïntegreerde zonnecellen en maakt het mogelijk om een weg te gebruiken en er tegelijkertijd zonne-energie op te wekken.

„Voor zover ik weet is alleen in Amerika ooit een energieopwekkend wegdek aangelegd”, vertelt Heller. Dit bleek geen groot succes, maar in Krommenie wordt een nieuwe techniek toegepast. „Het fietspad in Krommenie wordt een pilot waar we veel van verwachten. Op alle tienduizenden kilometers wegdek in Nederland, zowel fietspaden als autowegen, valt veel zonlicht en het is prachtig als we dat kunnen omzetten in duurzame energie.”

Heller ziet met name toepassingsmogelijkheden voor elektrische voertuigen. „We kunnen elektrische voertuigen straks wellicht aandrijven met zonne-energie. Dan gaan we pas echt naar een nuluitstoot, want nu wordt bij het opwekken van de elektriciteit vaak nog CO2 uitgestoten. Daarnaast kan de zonne-energie worden gebruikt voor bijvoorbeeld wegverlichting.”

SolaRoad wordt ontwikkeld door TNO in samenwerking met de provincie Noord-Holland en twee bedrijven. De vier partijen willen hiermee een bijdrage leveren aan het opwekken van duurzame energie uit infrastructuur en op langere termijn ook aan klimaatneutrale mobiliteit.

TNO wilde maandag nog niet zeggen hoe de nieuwe techniek precies in zijn werk gaat. Hierover wordt woensdagmiddag meer bekend tijdens de officiële presentatie van SolaRoad in wetenschapsmuseum Nemo in Amsterdam. (ANP)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?