RSS

Na Like button nu ook Leak button op websites

Na Like button nu ook Leak button op websites

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een knop laten ontwerpen waarmee in een keer hele webpagina’s worden doorgestuurd naar WikiLeaks. Alle websites en intranetten van de overheid zullen worden voorzien van deze ‘Leak-button’. De knop lijkt sterk op de bekende Like-knop, waarmee Facebookgebruikers informatie naar hun profiel kunnen kopiëren.

Het bericht volgt op de aankondiging dat de World Press Freedom Day van 2011 in de Verenigde Staten gehouden zal worden. Voor kenners is de ommezwaai geen verrassing. De Verenigde Staten zouden hebben ingezien dat meer openheid een sterkere democratie oplevert en willen een voorbeeld voor de wereld stellen.

De presentatie van de Leak-button gebeurde op ludieke wijze. President Obama voerde enkele wachtwoorden in en opende een top-secret dossier van de CIA. Op een pagina die nog niet eerder was gelekt, toonde Obama een lijst van personen die binnenkort ‘een ongelukje krijgen’. Hij scrollde door de pagina, klikte op ‘Leak’ en navigeerde voor het toeziend oog van de pers naar WikiLeaks. Daar is de dodenlijst nu voor iedereen inzichtelijk. ‘Wij hebben niets te verbergen’, aldus Obama die er nog fijntjes op wees dat WikiLeaks-oprichter Assange niet meer op de lijst voorkomt.

Obama verklaarde dat hij zich ‘zorgen maakt over de vastberadenheid van sommige overheden om de vrije stroom van informatie te beperken’. Hij riep de Chinese overheid op om de knop ook in te voeren.

In Nederland werd enthousiast gereageerd op het nieuws. Minister Donner van Binnenlandse Zaken liet weten dat hij de knop een geweldige vinding vindt. Nog voor 2011 wil hij het intranet van de AIVD gaan voorzien van lek-buttons.

Dit artikel is persiflerend, satirisch of parodiërend van aard. Ze geven slechts de visie of mening weer van de redactie van De Speld.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?