RSS

Steeds meer mensen hacken voor WikiLeaks

Steeds meer mensen hacken voor WikiLeaks

Steeds meer mensen sluiten zich aan bij de hackers die onder leiding van actiegroep Anonymous websites van bedrijven en instanties platleggen die zich tegen WikiLeaks zouden keren. Dat heeft een woordvoerder van de actiegroep gezegd, meldden Britse media donderdag. Er zouden nu al meer dan vijfduizend mensen meehacken.

Volgens de naar eigen zeggen 22-jarige computerprogrammeur komen er nog meer aanvallen aan. ,,Ik zie dit uitlopen op een oorlog, maar niet jullie conventionele oorlog. Dit is een informatie-oorlog”, aldus de man. ,,We proberen het internet gratis en toegankelijk te houden voor iedereen, zoals internet altijd geweest is.”

Anonymous heeft Twitter gedreigd het volgende doelwit te zijn, omdat het censuur zou hebben gepleegd door het populaire onderwerp ‘wikileaks’ niet als zodanig aan te merken op de site. Twitter ontkent dat dit het geval is. Ook olieconcern BP is via Twitter gewaarschuwd voor een aanval. ,,WikiLeaks weet wat je hebt gedaan. Zij onthullen, wij vallen aan”.

De hackers en consorten maken gebruik van een zogeheten DDos-aanval. Wie mee wil aanvallen moet een computerprogramma installeren, waarmee verbinding met een server kan worden gemaakt, die de aangesloten computers bestuurt om een website plat te leggen.

Onder meer de websites van de creditcardmaatschappijen Visa en Mastercard, die de rekeningen van WikiLeaks stopzetten, zijn al door een cyberaanval platgelegd.

Mogen betaaldiensten rekening WikiLeaks blokkeren?
“Private partijen als PayPal, MasterCard en Visa hebben binnen het Amerikaanse contractrecht grote vrijheid om te bepalen met wie zij wel en niet zaken doen. Dat betekent echter niet dat zij zomaar iemand mogen afsluiten, tenzij er sprake is van evidente contractbreuk door bijvoorbeeld schending van auteursrecht. Maar dat staat in dit geval niet vast, omdat WikiLeaks niet door een rechter is veroordeeld.
Dit toont een belangrijk probleem aan, namelijk dat de vrijheid van meningsuiting afhankelijk is van private tussenpersonen die publieke functies vervullen. Wij vinden dan ook dat de regels toegespitst moeten worden op die publieke functie.” Ot van Daalen, Bits of Freedom (BoF)

Druk
PayPal heeft toegegeven dat het onder druk van de Amerikaanse regering WikiLeaks heeft geblokkeerd.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reacties

  1. Dirk:

    Zaterdag demonstratie op de Dam. Misschien daar ook een frontpage bericht over plaatsen?

  2. keuleniscool:

    Wie wil NIET de waarheid weten ?
    Ik wil wel de echte waarheid weten !

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?