RSS

Kamer wil debat over WikiLeaks

Kamer wil debat over WikiLeaks

De Tweede Kamer wil snel met de ministers Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) spreken naar aanleiding van de aanhouding van WikiLeaks-oprichter Julian Assange. GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi wil van het kabinet weten hoe Nederland samen met de Europese Unie gaat voorkomen dat Assange in een Amerikaanse cel belandt.

Dibi vond in de Tweede Kamer dinsdag steun voor een spoeddebat, maar zei ook open te staan voor een andere mogelijkheid er snel over te spreken. De Kamer praat donderdag ook nog met het kabinet over de agenda van de volgende vergadering van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken.

Volgens het GroenLinks-Kamerlid zit de Amerikaanse militair die ervan wordt verdacht stukken aan WikiLeaks te hebben doorgespeeld al wekenlang in isolatie. Dibi is bang dat Assange ook te maken krijgt met deze schending van mensenrechten, mocht hij via Zweden aan de Verenigde Staten uitgeleverd worden.

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam wil dat Nederland binnen de EU het voortouw gaat nemen voor een onderzoek naar de gang van zaken rond WikiLeaks. In zijn ogen is de persvrijheid in het geding met de aanvallen op de klokkenluiderssite en de arrestatie van Assange. ,,Het past niet om mensen die op internet geheimen openbaren te bedreigen.” (ANP)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?