RSS

Recessie VS officieel ten einde

di, sep 21, 2010

Economie en Ondernemen

Recessie VS officieel ten einde

De recessie van 2008 en 2009 is in de Verenigde Staten definitief een gesloten boek. Als de economische groei opnieuw in het rood duikt, is dat een nieuwe recessie. Dit oordeel maakte het National Bureau of Economic Research (NBER), dat in de VS beslist over begin en einde van recessies, maandag bekend.

Volgens het NBER begon de neergang van de Amerikaanse economie in december 2007 en zette het herstel in juni 2009 in. Daarmee komt de duur op 18 maanden en is het de langste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. Het oude naoorlogse record was zestien maanden, voor de recessies van 1973-1975 en 1981-1982.

Het NBER doet er altijd lang over om de start- en einddata van een laagconjunctuur definitief vast te pinnen. De economen stelden pas in december 2008 dat de Amerikaanse economie eind 2007 in een recessie was terechtgekomen. Op dat moment was allang duidelijk dat er sprake was van stevige economische krimp in de VS.

Het NBER hanteert niet de gangbare definitie die stelt dat sprake is van een recessie bij twee opeenvolgende kwartalen van economische krimp. Behalve naar de economische groei of krimp wordt ook gekeken naar andere factoren zoals het niveau van de werkloosheid, de industriële productie en de inkomens van huishoudens. (AFN)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?