RSS

CPB: beperk omvang van grote banken

CPB: beperk omvang van grote banken

Het beperken van de activiteiten van grote banken kan toezichthouders helpen om meer grip te krijgen op die instellingen. Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB) in een maandag gepubliceerd onderzoeksrapport.

Volgens de onderzoekers van het planbureau gaapt er vaak een flink gat tussen de activiteiten van grote banken en de informatie die toezichthouders daarover hebben. Die kennisachterstand gaat ten koste van de effectiviteit van het toezicht, waar vaak zeer gedetailleerde informatie vooor nodig is.

Om de greep op de grote banken te versterken kan het ze bijvoorbeeld worden verboden om te speculeren met het spaargeld van klanten, aldus het CPB. Daarnaast kunnen er grenzen worden gesteld aan de hoeveelheid spaargeld die een bank mag ophalen of kunnen er heffingen worden opgelegd, waarbij de hoogte afhankelijk is van de omvang van de bank.

Verder moeten toezichthouders volgens het CPB bij grote banken vooral goed letten op specifieke risicovolle factoren, zoals een sterke winstgroei, twijfelachtige marketingstrategieën, buitensporige bonussen of de handel in innovatieve financiële producten. Een verdachte ontwikkeling op een van deze vlakken zou moeten leiden tot actie van gespecialiseerde interventieteams. Dat zou beter werken dan het opleggen van strengere kapitaaleisen, aldus het CPB. (AFN)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?