RSS

Wandelen maakt je brein jong

di, sep 14, 2010

Gezondheid en Voeding

Wandelen maakt je brein jong

Wandelen stimuleert verbindingen tussen de hersencircuits, iets wat zorgt voor de veroudering van je brein. Dat blijkt uit recent onderzoek.

De onderzoekers lieten 70 volwassenen tussen 60 en 80 jaar gedurende een jaar extra wandelen. Een andere controlegroep moest meer stretchen en verstevigende oefeningen doen. “De personen die wandelden haalden meer voordeel uit hun routine, niet enkel op lichamelijk vlak. Een MRI van hun hersenen toonden aan dat hun geheugen, concentratie en een reeks andere cognitieve processen beter waren dan bij de controlegroep. Naarmate de wandelaars meer fit werden, werden de netwerken in hun hersenen beter, deze gingen steeds meer lijken op die van twintigers”, aldus onderzoeker Arthur F. Kramer. “Je krijgt deze voordelen wel niet snel, de veranderingen waren pas merkbaar na een jaar trainen.”

Wandelen lijkt een eenvoudige activiteit, maar ondertussen werken je hersenen om informatie van verschillende bronnen te verwerken. Je krijgt visuele en auditieve prikkels, maar ook informatie van de pezen en spieren”, aldus professor Millar. “Voor iets voordelig wordt, moet je dit veel herhalen en wandelen is een erg repetitieve activiteit. Bij het verouderen vertraagt je reactietijd, maar je kan dit proces dus vertragen door te bewegen.” (ep)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?