RSS

Heide kleurt weer paars

di, sep 14, 2010

Wetenschap en Natuur

Heide kleurt weer paars

Is paars-plus in de politiek mislukt, op de Nederlandse heide keert het paars terug. Plantensoorten die de heide zijn karakteristieke paarse kleur geven nemen in aantal toe, terwijl grassen die de heide een gele gloed geven in aantal iets afnemen. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag.

Volgens het CBS is intensief heidebeheer de oorzaak van de verkleuring. De vergrassing van de heidegebieden wordt veroorzaakt door de neerslag van stikstof. Bepaalde grassoorten, die van nature in heide voorkomen, gaan dan domineren, zoals bochtige smele op de droge heide en pijpenstrootje op de vochtige hei, aldus het CBS.

De neerslag van stikstof is de afgelopen jaren gedaald door maatregelen als strengere mestwetgeving en schonere auto’s. Toch is het stikstofniveau op de heide nog hoog om effect te hebben. Het aantal soorten dat van stikstof houdt, zoals grassen en bramenstruiken, is niet afgenomen.

Om de heidegebieden in stand te houden is intensief beheer nodig. De terreinen worden daarom begraasd, geplagd en gemaaid om vergrassing en dichtgroeien met bomen en struiken tegen te gaan. Het is vermoedelijk hieraan te danken dat de heide weer paarser wordt. Aan de andere kant leiden de beheersmaatregelen niet tot een grotere biodiversiteit.

Volgens het CBS sluit de inzet van schaapskudden en andere grazers nog het meest aan bij het vroegere gebruik van de heide om vergrassing en verbossing tegen te gaan. (ANP)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?