RSS

Goed nieuws van Nestlé, en toen?

di, sep 7, 2010

Wetenschap en Natuur

Goed nieuws van Nestlé, en toen?

Dit voorjaar voerde Greenpeace een korte maar krachtige campagne tegen het gebruik van foute palmolie door Nestlé. In mei ging het voedingsmiddelenbedrijf door de knieën: grondstoffen waarvoor regenwoud is gekapt (onder meer van bad boy Sinar Mas) komen er bij Nestlé niet meer in. Wat is er sindsdien gebeurd? Hier een update.

Na de bekendmaking van het goede nieuws is Nestlé begonnen met het doorlichten van al haar leveranciers. Blijken hun producten afkomstig te zijn uit vernietigde regenwouden, dan betekent dat einde contract. Een cruciale stap was het verbreken van de banden met het bedrijf Sinar Mas, de meest notoire palmolie- en papierpulpproducent van Indonesië.

Sinar Mas
Sinar Mas is het grootste en invloedrijkste plantagebedrijf van Indonesië dat – vaak illegaal – duizenden hectares oerbos verwoest. Greenpeace volgt al jaren het Sinar Mas-spoor van leugens, fraude, verwoesting en machtsmisbruik en publiceerde haar onderzoeksresultaten in onthullende rapporten. Sinar Mas is ongevoelig voor alle bewijzen en gaat gewoon door met zijn verwoestende praktijken. De vraag is: hoe lang nog?

Meer bedrijven zeggen contracten op
In juli lanceerde Greenpeace het rapport ‘How Sinar Mas is pulping the planet’. Hiermee lieten ze zien dat niet alleen de palmolie, maar ook het papier van het beruchte Indonesische bedrijf de laatste oerbossen van Indonesië om zeep helpt. Én dat bekende bedrijven als KFC, Carrefour en Walmart papierproducten van Sinar Mas afnemen. Het rapport zorgde voor veel opschudding. Carrefour, de een na grootste supermarktketen ter wereld, verbrak alle contracten met Sinar Mas voor de afname van papierproducten.

Tegelijkertijd maakten Greenpeace-supporters filmpjes die lieten zien dat de Engelse HSBC bank ontbossing financierde. Meer dan 10.000 mensen vroegen de bank om daarmee te stoppen. Het gevolg: HSBC, één van de grootste banken van Europa, verkocht haar aandelen in de Sinar Mas-groep.

Wat betekent dit alles voor de bossen in Indonesië? Het betekent: nauwkeurig toezicht op Sinar Mas, meer aandacht voor de benarde toestand van de Indonesische regenwouden en meer druk op de Indonesische president om ontbossing te stoppen.

De leugen regeert
Sinar Mas blijft ondertussen doodleuk beweren dat het een enorm groen bedrijf is. De website van de beruchte papiertak APP is bezaaid met foto’s van ongerept regenwoud en op de achtergrond klinken oerwoudgeluiden. Het bedrijf probeert ook via reclamespotjes op CNN de indruk te wekken dat ze hard aan het werk zijn om de wereld te redden.

Op vier februari 2010 stuurde het bedrijf nog een verklaring naar al hun klanten waarin staat dat ze geen veengebieden, natuur met een hoge beschermingswaarde en orang-oetan habitat meer zullen kaalkappen. De nieuwe crime file van Greenpeace laat met fotografisch bewijsmateriaal zien dat deze groene beloftes niets meer zijn dan ordinair bedrog.

Druk blijft nodig
Het lijstje van bedrijven dat naar aanleiding van de campagnes van Greenpeace en andere organisaties hun contracten met de Sinar Mas groep heeft verbroken is indrukwekkend. Onder meer Nestlé, Unilever en Kraft zijn gestopt met de afname van palmolie van het bedrijf. Xerox, H&M Carrefour en Gucci willen geen snipper papier meer van hen afnemen. Blijkbaar is dit nog niet genoeg om Sinar Mas een nieuwe koers te laten inslaan. We zullen ze dus scherp in de gaten blijven houden én we blijven druk uitoefenen op de bedrijven die nog steeds Sinar Mas producten afnemen. (Bron: Greenpeace)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?