RSS

Vliegtuig op zonne-energie vliegt ook ’s nachts

do, jul 8, 2010

Wetenschap en Natuur

Vliegtuig op zonne-energie vliegt ook 's nachts

Een vliegtuig op zonne-energie kan de gehele nacht in de lucht blijven. Dat heeft de Zwitserse milieupionier Bertrand Piccard bewezen. De door hem ontworpen Solar Impulse HB-SIA landde donderdagochtend na een vlucht van 26 uur in Payerne in Zwitserland.

De 52-jarige Piccard heeft al een nieuwe uitdaging bedacht. De Solar Impulse moet in 2013 om de wereld vliegen. Het vliegtuig, dat slechts 1600 kilo weegt, heeft woensdag overdag de batterijen opgeladen.

Op de vleugels zijn 12.000 siliciumcellen gelast die de noodzakelijke energie produceren. Kort voor middernacht daalde het vliegtuig tot een hoogte van 1500 meter.

Daar kon de piloot, André Borschberg, profiteren van de gunstige noordwestelijke wind. Hij draaide rondjes boven meren en de bergachtige Jura. Tijdens de vlucht at hij sandwiches, repen chocolade en rijstepap. Het was de bedoeling dat hij ook water zou drinken, maar die bevroor in de zakjes.

De organisatoren kunnen nog geen exacte gegevens over het energieverbruik geven. Daarvoor is nader onderzoek nodig. (ANP)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?