RSS

Parijs wil waterturbines in de Seine

wo, jun 30, 2010

Wetenschap en Natuur

Parijs wil waterturbines in de Seine

Parijs wil acht waterturbines installeren onder de beroemde bruggen over de Seine. Er komt een openbare aanbesteding voor elektriciteitsproducenten.

De Seine is al een heilige rivier voor de Parijzenaars, een belangrijke verkeersader en een toeristische trekpleister. Nu moet de rivier ook een bron van energie worden. De Parijse overheid heeft laten weten dat ze de komende dagen een openbare aanbesteding zal uitschrijven voor acht waterturbines in de rivier.

“Na een eerste studie door de ecologische dienst van de stad en de scheepvaartautoriteit, zijn vier potentiële sites weerhouden”, zegt Denis Baupin, adjunct-burgemeester voor duurzame ontwikkeling in de krant Le Parisien. Op die sites is de stroming het sterkst en wordt het scheepsverkeer niet gehinderd. Drie van de sites bevinden zich onder bruggen pal in het centrum van de stad: de Pont de la Tournelle, de Pont Marie en de Pont au Change.

Elektriciteitsbedrijven hebben tot de herfst om een dossier in te dienen. De turbines zouden in de lente van 2011 gebouwd moeten worden.

Het project kadert in een breder plan van Parijs om een duurzamere stad te worden. In andere delen van de stad worden appartementsgebouwen verwarmd met aardwarmte en verschijnen windmolens. “We willen gebruik maken van alle natuurkrachten die we in Parijs hebben”, zegt Baupin. De Parijse overheid verwacht niet meteen grote opbrengsten van de projecten, maar ziet er een belangrijk educatief potentieel in. “Vélib (het goedkope huursysteem met fietsen, JG), heeft de Parijzenaar doen inzien dat hij zich perfect kan verplaatsen met de fiets in de stad”, zegt Baupin. “De projecten rond hernieuwbare energie kunnen het Parijse bewustzijn wekken rond de noodzaak om zuinig om te springen met energie.” (IPS)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?