RSS

Thailand wil plastic zakken verminderen

Thailand wil plastic zakken verminderen

Koop een haarspeld in Thailand en de winkelbediende heeft er een microscopisch klein plastic zakje voor. De frisdrank in de winkel op de hoek koop je ook in een plastic zak, waaruit je dan met een rietje drinkt. Alleen voor auto’s zijn er nog geen plastic zakken, maar als er één land op het idee zou komen, dan was dat wellicht Thailand. Bangkok wil iets aan die verslaving doen.

In hoofdstad Bangkok, waar 9 miljoen mensen wonen, worden dagelijks meer dan 600.000 plastic zakken gebruikt. De verwerking van al dat plasticafval kost jaarlijks 15 miljoen euro.

De plaatselijke overheid is nu een campagne gestart om de inwoners van hun plasticzakverslaving af te helpen. Voor het tweede jaar op rij organiseert ze ‘Geen zak, geen baht’ (de baht is de munteenheid van Thailand), waarbij klanten een korting van 1 baht (2,5 cent) per aankoopschijf van 100 baht krijgen als ze hun eigen boodschappentas meebrengen. Wie toch een plastic zak wil, moet een baht bijbetalen.

Vorig jaar gingen zo 4,4 miljoen plastic zakken minder over de toonbank. Dit jaar wil Bangkok dat aantal verdrievoudigen.

Groene punten
Volgens Tara Buakamsri van Greenpeace-Thailand kan een campagne maar succesvol zijn als de consumenten zich bewust zijn van het belang en het langetermijneffect. “We moeten bestuderen welk economisch mechanisme zal werken als plastic zakken gebannen worden in Thailand. Wat zou de reactie zijn van de enorme plasticindustrie in het land? Wat zal de economische stimulans zijn voor de mensen om aan de campagne deel te nemen?”

Het goede nieuws is dat grote winkels zoals supermarktketen Tesco Lotus aan de actie deelnemen. Tesco Lotus was voordien al met een eigen campagne gestart, waarbij klanten “groene punten” verzamelen voor elke keer dat ze een eigen tas meebrengen. De keten wil het aantal gebruikte plastic zakken dit jaar met bijna 10 miljoen stuks verminderen.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , ,

Reacties

  1. anne:

    Super idee van Tesco lotus, zouden ze in nederland ook moeten doen. Extra rocks bij de Boer, extra airmiles bij AH etc.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?