RSS

Oerol toneel van zilte luchtspiegelingen

Oerol toneel van zilte luchtspiegelingen

Het prachtige en gezellige eiland Terschelling is vanaf vrijdag tien dagen lang het toneel van het jaarlijkse theaterfestival Oerol. Tot en met 20 juni kunnen mensen zich er onderdompelen in locatietheater, landschapskunst en muziek.

Het thema dit jaar is ‘zilte luchtspiegelingen’, want bezoekers aan het festival ruiken de geur van de zee en het Terschellinger landschap doet ze volgens de organisatie wegdromen en hun fantasie prikkelen. ,,Tien dagen lang wordt het landschap verrijkt met zilte luchtspiegelingen: theater, muziek en de poëzie van het eiland”, aldus creatief directeur Joop Mulder eerder.

Het programma bestaat dit jaar uit veertig theatervoorstellingen, waarvan 24 Nederlandse premières. Voor Oerol zijn in totaal circa 100.000 voorstellingskaarten beschikbaar, waarvan de helft online gekocht kan worden. Na het begin van de onlinevoorverkoop op 25 mei werden binnen een dag al 45.000 kaarten verkocht. De andere kaarten zijn op het eiland zelf verkrijgbaar.

Theaterprogramma
Het theaterprogramma bevat dit jaar 40 voorstellingen waarvan 24 Nederlandse premières. Onder de titel: ‘Oerol in negen weerspiegelingen’, is het theaterprogramma in negen subthema’s onderverdeeld. Elke dag van het festival zal een speciale focus liggen op één van deze subthema’s. Een aantal kenmerkende voorstellingen van het theaterprogramma 2010 zijn de openingsvoorstelling van Oerol 2010 ‘Master en Margarita’ van  Tryater en De Kift, de voorstelling ‘Nacht’ van Thibaud Delpeut / Toneelschuur Producties, ‘Lollipop’ van Miek Uittenhout / De Utrechtse Spelen, ‘Hominid’ van the Lunatics & Out of Hand Theatre , ‘MirrorMirror’ van het Australisch gezelschap Stalker Theatre en ‘Entre Serre et Jardin’ van het Franse Atelier Lefeuvre & Didier. 

Atelier Oerol
Door het wegvallen van een belangrijke financieringsbron is de omvang van het Atelierprogramma met daarin projecten van nieuwe makers dit jaar sterk gereduceerd in omvang. Het blijft echter een belangrijke ambitie van het festival om kansen te bieden aan een nieuwe generatie theatermakers. Dit jaar zullen de deelnemers van de winterworkshop van Atelier Oerol, onder leiding van Hans Man in ’t Veld en Jeroen van den Berg, acte de presence geven in een tweetal speciale theaterroutes met korte fragmenten, die als een trailer een voorproef geven van een volledig locatieproject in de toekomst. De deelnemers zijn: Manon Avermaete, Julian van Buul, Daan Colijn, Wim Staessens, Karl van Welden, Eline Kuppens, Peerke Malschaert, Klemens Patijn, Tjon Rockon, Maurits Van den Berg, Rik Van den Bos en Wanda Eyckerman.

Paspoortprojecten
Een 20-tal beeldende en theatrale projecten zullen verspreid over het eiland met behulp van het Oerol paspoort en de fietskaart, dagelijks tussen 11 en 17 uur te bezoeken zijn. De bezoeker hoeft hiervoor na aanschaf van het paspoort verder geen kaarten voor te reserveren. Uiteenlopende verrassingen als bibberende torens, mystieke verschijningen, pratende typemachines en muzikale uurwerken verrijken tijdelijk het eilander landschap.  

Straattheater
De straten van Midsland en West Terschelling worden tijdens Oerol door een grote keur van internationale straatartiesten onveilig gemaakt, met oa speciale projecten van oudgedienden Pieter Post en Jacob Rens. Daarnaast zal het Franse gezelschap les Apostrophés een geheel nieuwe lading geven aan kartonnen dozen, stokbroden, bezems en serviesgoed.  

Muziek
Naast een uitgebreid muziekprogramma op de podia van het Groene Strand, festivalhart de Westerkeyn en het Bostheater, is in het kader van ‘Focus op…’ een bijzondere muzikant uitgenodigd worden. Door zowel met zijn eigen gezelschap te spelen, maar vooral door met nieuwe bezettingen en verrassende combinaties op te treden, willen we de veelzijdigheid van rapper Typhoon tonen.

Website: www.oerol.nl

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?