RSS

Zeearend vestigt zich weer in Nederland

di, mei 25, 2010

Wetenschap en Natuur

Zeearend vestigt zich weer in Nederland

De zeearend verspreidt zich over Nederland. Staatsbosbeheer geeft aan dat voor het vijfde achtereenvolgende jaar heeft een zeearendpaar met succes gebroed in de Oostvaardersplassen en de vogels zijn in steeds meer gebieden in Nederland te vinden.

Het exacte aantal zeearenden verschilt per seizoen. Maar gemiddeld bevinden zich zo’n tien exemplaren in Nederland. Dat zijn er meer dan in voorgaande jaren. Vijf jaar terug werd voor het eerst in eeuwen weer een broedende zeearend in Nederland gesignaleerd. De dieren verdwenen uit Nederland omdat er vroeger veelvuldig op werd gejaagd.

Ze zijn dit jaar niet alleen maar te vinden in de Oostvaardersplassen, maar ook in het Lauwersmeergebied, de Biesbosch en Zeeland.

Volgens Staatsbosbeheer zegt het feit dat er steeds meer zeearenden in Nederland zijn iets over de kwaliteit van de Nederlandse natuurgebieden. ,,De dieren vestigen zich alleen in grote, waterrijke, rustige gebieden”, legt een zegsvrouw uit.

Maar deels is de toename van de arendpopulatie ook te danken aan het feit dat het aantal dieren in Duitsland en Polen de afgelopen jaren flink is toegenomen. ,,Dan is de kans dat er dieren in Nederland terechtkomen ook groter.”

De zeearend is de grootste arend van Europa. De gemiddelde vleugelspanwijdte van een volwassen exemplaar is meer dan 2 meter. Oorspronkelijk kwam het dier in heel Europa voor. Maar tegenwoordig geldt hij als zeer zeldzaam. (ANP)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?