RSS

Woensdag eerste ‘echte’ vlucht voor zonnevliegtuig

di, apr 6, 2010

Wetenschap en Natuur

Woensdag eerste 'echte' vlucht voor zonnevliegtuig

Woensdag 7 april staat de eerste echte vlucht gepland van de Solar Impulse, een vliegtuig met zonne-energie als energiebron. Het toestel bracht het in december gedurende een ‘testvlucht’ tot een hoogte van slechts één meter; de bedoeling is dat woensdag tijdens een negentig minuten durende vlucht een hoogte van duizend meter wordt bereikt.

Het ontwikkelingsteam van Solar Impulse meldde dinsdagochtend dat de testvlucht woensdag kan plaatsvinden nu de weersverwachting goed is en grondtesten de afgelopen dagen goed zijn verlopen. De vlucht vindt plaats vanaf een vliegveld in het Zwitserse Payerne.

Opvallend aan de Solar Impulse is de grote spanwijdte van zestig meter en het lage gewicht van 1600 kilo. Nog nooit heeft een dergelijk groot en tegelijkertijd licht vliegtuig gevlogen. Het toestel is voorzien van 12.000 zonnecellen op de vleugels. De zonnecellen zorgen ervoor dat gedurende de dag lithium-polymer batterijen worden opgeladen, die het mogelijk maken dat het vliegtuig ook ’s nachts kan vliegen.

Uit de vlucht van woensdag moet blijken of het vlieggedrag van het toestel overeenkomt met de verwachtingen. Tegen 2012 wil de Zwitserse avonturier Bertrand Piccard met het toestel een reis rond de wereld maken.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?