RSS

Zonlicht is gratis, dus hoe goedkoop kunnen we zonne-energie opwekken?

wo, mrt 31, 2010

Wetenschap en Natuur

Zonlicht is gratis, dus hoe goedkoop kunnen we zonne-energie opwekken?

Zo maak je een zonnecel van silicium:
Neem een blok van gedoopt silicium, zaag het in dunne wafels en leg de halfgeleiders in laagjes onder een paneel van transparant glas. Verbind ze met een metaal elektrode dat de losse elektronen weg kan sluizen en het geheel in een fotovoltaïsch apparaat kan veranderen. Het proces kent twee gebreken: Silicium is duur, het draagt meer dan de helft bij aan de totale kosten van een fotovoltaïsche zonnepaneel. En het zagen van de silicium betekent dat je ongeveer de helft weggooit.

Het resultaat is dat zonne-energie ongeveer €3 per watt kost tegen de tijd dat je het zelf geïnstalleerd hebt op je dak, aldus Arun Majumdar, de directeur van het nieuwe Advanced Research Projects Agency for Energy, ofwel ARPA-E. “ Als je die prijs terug kunt brengen naar €1,10 per watt dan zou het veel meer mogelijkheden hebben” Het kan er tevens voor zorgen dat deze duurzame elektrische bron wereldwijd wordt toegepast, vertelde hij vorige week aan Scientific American op de ARPA-E top.

Een bedrijf genaamd 1366 Technologies kan een oplossing gevonden hebben voor één van de uitdagingen, door een wafel te maken van gesmolten silicium, dit in plaats van blok silicium te verzagen. Het idee kan de kosten van de wafel met 80% verlagen, aldus Craig Lund, directeur van de business development afdeling van het bedrijf.

Dit kan silicium zonnecellen – welke zonlicht het meest efficiënt omzet naar elektriciteit – net zo betaalbaar maken als dunne film zonnecellen, die vooral erg goedkoop zijn. De sterk dalende kosten voor het opwekken van zonne-energie heeft veel experts overtuigd van het idee dat deze vorm van zonne-energie in 2015 net zo goedkoop kan zijn als de energie die we nu uit fossiele brandstoffen halen.

“Het is een feit dat ieder jaar meer zonne-energie de aarde bereikt, dan de totale hoeveelheid aan fossiele brandstoffen dat nog verborgen zit onder de grond “ Aldus Chris Rivest, mede oprichter van SunPrint. (SunPrint maakt dunne film zonnecellen van cadmium-telluride) “ Via

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?