RSS

“Oliegigant Koch is geheime kracht achter klimaatontkenners”

"Oliegigant Koch is geheime kracht achter klimaatontkenners"

Koch Industries, een bij het publiek relatief onbekende Amerikaanse oliegigant, is een van de drijvende krachten achter de campagne van klimaatontkenning, zo blijkt uit onderzoek van milieuorganisatie Greenpeace. Volgens het rapport heeft het bedrijf al bijna 25 miljoen dollar uitgegeven aan de campagne.

“Hoewel Koch moedwillig uit de schijnwerpers blijft, speelt het nu een stille maar dominante rol in het Amerikaanse debat over de klimaatverandering”, zegt het rapport. De milieuorganisaties publiceerde een lijst met 35 organisaties en 21 parlementsleden. Die kregen stuk voor stuk rechtstreeks of onrechtstreeks geld van Koch om onzekerheid te zaaien over de wetenschappelijke basis van de klimaatverandering of campagne te voeren tegen klimaatwetgeving.

Echokamer
De organisatie noemt de gebruikte tactiek een “echokamer”, waarbinnen vaak twijfelachtige argumenten tegen de klimaatverandering door verschillende personen, organisaties en bedrijven telkens opnieuw gebruikt worden. Zo kreeg een Deense denktank geld om een studie te schrijven over de Deense windenergiesector. De studie werd verworpen door het Deense ministerie van Leefmilieu, maar werd later wel gebruikt om de steun van de Amerikaanse president Obama voor windenergie onderuit te halen. Eenzelfde aanpak kreeg het “Spaanse verhaal”, een studie die zou aantonen dat de Spaanse keuze voor windenergie het land banen gekost had.

De milieuorganisatie geeft een gedetailleerd overzicht van de organisaties die geld ontvingen van de oliegigant. Een van die organisaties is het Cato Instituut, een machtige conservatieve denktank die meer dan een miljoen dollar ontving. Het Instituut betaalde notoire klimaatontkenners als Patrick Michaels en Robert Balling om artikels en boeken te publiceren die de theorie van de klimaatverandering onderuit proberen halen. Een andere is Americans for Prosperity, een organisatie die campagne voert tegen de bevoegdheid van het Amerikaanse milieuagentschap EPA om broeikasgassen te reguleren.

Climategate
Ook in het beruchte “Climategate”, het schandaal rond de gelekte klimaatmails van de Universiteit van East Anglia, blijkt Koch een belangrijke rol te spelen. Greenpeace heeft het over “minstens twintig organisaties die door Koch gefinancierd werden, die herhaaldelijk in de media bericht hebben over Climategate”.

Koch Industries mag dan al relatief onbekend zijn, het is de tweede privéonderneming in de Verenigde Staten, actief in ongeveer zestig landen met olie-installaties, raffinaderijen en pijpleidingen. Koch en haar dochterondernemingen tellen 70.000 werknemers en hebben een geschatte omzet van 100 miljard dollar. (IPS)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reacties

 1. Edwin Noorlander:

  Het is al raar dat er geld nodig is om mensen te overtuigen dat ze de wereld kunnen redden.

  We leven nu in een wereld die net een hart is en geld het bloed wat er voor zorg dat er iets gebeurd. Raar dat we niet gewoon naar onze eigen hart luisteren. Dat is toch het geen wat ons persoonlijk in leven houd.
  Raar dat men zo gejacht door geld, blind worden voor het leven en de omgeving.

 2. Chiel Reemer:

  Weet je wat ook raar is? Dat overheden en het bedrijfsleven de CO2-theorie (want dat is het: een onbewezen theorie) gebruiken om de bevolking wijs te maken dat er op een dusdanige manier moet worden hervormd in economie en maatschappij, dat er niet meer vrijheid ontstaat, maar alleen dat er een situatie bestaat waarin nog altijd een kleine groep mensen de touwtjes in handen heeft, maar dan op een manier die weer duizenden jaren verder kan. A Brave New World.
  Het kan ook anders: het individu in zijn kracht zetten door het verantwoordelijkheid te geven, de overheid een dienende rol geven, holistisch denken (vanuit eenheid dus) en een economisch systeem waarin iedereen voorzien is van een basisinkomen om van te leven (als uiting van een fundmenteel recht van ieder mens) en waarin de enige belasting wordt geheven op het gebruik van grondstoffen.
  Dit is een gezond economisch plan, waar economen op verschillende universiteiten in Nederland al enthousiast voor zijn geworden. Het is volstrekt haalbaar, veel goedkoper dan waar we nu mee bezig zijn en alles wat nodig is, is de stem van individuen die samen gaan, als in een koor.
  Dus: doe mee met Nieuw Nederland, of sluit je aan bij een andere partij die werkelijke transformatie van de samenleving voorstaat, niet slechts aanpassingen van het systeem met miljarden bezuinigen, extra regels en veel discussie.
  Verdiep je eens in Nieuw Nederland, het is de moeite waard.
  http://www.nieuw-nederland.nu , of klik op mijn naam hierboven.

  Op naar Nederland 2.0!

 3. Bees:

  Kijk eens naar “the story of cap and trade”

  http://www.storyofstuff.com/capandtrade/

  met duurzaamheid is niets mis, wel met de handel in CO2 rechten

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?