RSS

Wadden worden klimaatneutraal

ma, mrt 22, 2010

Wetenschap en Natuur

Wadden worden klimaatneutraal

Nederland, Denemarken en Duitsland zetten in de Waddenzee samen de schouders onder de aanpak  van de klimaatproblemen. De landen  hebben  de ambitie  dat de Waddenregio in 2030 of zo mogelijk nog eerder CO2-neutraal zijn. Daarnaast gaan de drie landen zich gezamenlijk richten op effectieve maatregelen die moeten voorkomen dat de wadplaten op langere termijn verdwijnen als gevolg van de zeespiegelstijging.

Dat heeft minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vandaag met haar Deense collega van Milieu, minister Karin Ellemann, en de Duitse staatssecretaris van Milieu, Ursula Heinen-Esser besloten tijdens de 11e trilaterale Waddenzeeconferentie op het Duitse Waddeneiland Sylt.

Het internationale natuurgebied de Waddenzee is bijzonder gevoelig voor de gevolgen van klimaatverandering. Hogere temperaturen en een stijgende zeespiegel kunnen grote gevolgen hebben voor het areaal aan wadplaten en de biodiversiteit in dit internationaal unieke natuurgebied.

De regeringsvertegenwoordigers vinden dat de Wadden een voorbeeldgebied moet worden op het terrein van duurzaamheid. Door de Wadden klimaatneutraal te maken en te bevorderen dat de havens aan de Waddenzee op het terrein van logistiek en energie zo duurzaam mogelijk gaan werken, draagt het gebied zelf in elk geval niet meer bij aan de klimaatverandering. De Wadden kunnen daarmee als voorbeeld dienen voor andere kwetsbare gebieden in de wereld.

Tijdens de trilaterale Waddenzeeconferentie hebben de drie Waddenzeelanden een vernieuwde samenwerkingsovereenkomst getekend. Van oudsher is gezamenlijk onderzoek en monitoring op het gebied van natuurbescherming (vogels en zeehonden) de trilaterale samenwerkingspijler. Op Sylt is met een nieuwe ‘joint declaration’ afgesproken de samenwerking te verbreden op onderwerpen als klimaat en duurzaam gebruik van de Waddenzee. Minister Verburg is tevreden over de nieuwe afspraken voor samenwerking. “We gaan de komende jaren aandacht geven aan de dynamische balans tussen ecologie en economie. Ik wil daar ook de private partijen bij betrekken”, aldus de minister.

Tijdens de trilaterale conferentie heeft Hamburg bevestigd dat de stad de nominatieprocedure voor het Unesco Werelderfgoed gaat starten. Denemarken heeft op Sylt toegezegd te gaan onderzoeken of er in Deense Waddenregio voldoende draagvlak onder de inwoners is voor de Werelderfgoedstatus. Minister Verburg is blij met deze ontwikkelingen die er toe kunnen leiden dat de complete Waddenzee Werelderfgoed wordt. Minister Verburg: “Het is prachtig dat Hamburg meedoet. Ik ben tevreden met de stap vooruit van Denemarken. De deur gaat op een kier.”

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?