RSS

Kunstmatige fotosynthese kan met 1 flesje water je huis van energie voorzien

vr, mrt 12, 2010

Wetenschap en Natuur

Kunstmatige fotosynthese kan met 1 flesje water je huis van energie voorzien

Na €300 miljoen aan investeringskapitaal in ontvangst genomen te mogen hebben, toonde Dan Nocera op ARPA-E’s eerste conferentie aan dat kunstmatige fotosynthese een volledig huishouden kan voorzien van energie door enkel zonlicht en een flesje water te gebruiken. Nocera heeft een speciale katalysator ontwikkeld dat water opsplitst in waterstof en zuurstof.

In tegenstelling tot fotosynthese, waar planten energie opwekken in de vorm van suikers, gebruikt Nocera zonlicht om CO2, zonlicht en water om te zetten in energie in de vorm van waterstof. Deze waterstof kan gecombineerd worden met zuurstof en in een brandstofcel geplaatst worden of direct omgezet worden naar vloeibare brandstof. Nocera claimt dat de katalysator 30KWu elektriciteit kan opwekken in minder dan 4 uur. En dit tegen een erg lage prijs.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reacties

  1. Leonard Kater:

    Blijkens de reakties op dit artikel in Popular Science ( http://www.popsci.com/technology/article/2010-03/video-artificial-photosynthesis-produces-enough-energy-power-house-one-bottle-water )
    is dit artikel zwaar misleidend. Een voorwaarde is een 30m2 aan fotocellen op het dak die elektriciteit produceren waarmee via elektrolyse in een fles-met-katalisator waterstof wordt gemaakt.

    Het heeft dus gewoon niets met fotosynthese te maken.

    Het enige nieuwe is de gebruikte katalisator. Het cyclusrendement is hierdoor nog steeds bedroevend laag. Gebruik van batterijen voor energieopslag is beter en goedkoper.

  2. Douwe Beerda:

    Fijn te zien dat iemand het even heeft nagetrokken. Je dak vol zonnepanelen leggen is in ieder geval een goed idee!

  3. Cody de toekomstige wetenschapper:

    die man zegt dan wel dat het op je huis kan en dat is niet echt een goed idee, maar ooit gedacht aan woestijnen? een vijfde van al het land is woestijn, en zover ik weet is daar een hoop zonlicht.

    ik ben het eens met Leonard Kater, het is inderdaad geen kunstmatige fotosynthese, als dat zo was dan werd er wel CO2 omgezet in glucose.

    wat er hier gebeurt is:

    2 H2O —— 2 H2 + O2
    fotosynthese gaat toch iets anders:
    6 CO2 + 6 H20 —– C6H12O6 + 6 O2

    zo even mijn zegje gedaan.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?