RSS

Praten in we-vorm goed voor relatie

Praten in we-vorm goed voor relatie

Als je je relatie wil doen slagen, kan het helpen om in de we-vorm te praten in plaats van over jij en ik. Dat blijkt uit een recent Amerikaans onderzoek.

Als zowel jij en je partner over ‘we’ praten, ben je kalmer, vertoon je meer positief emotioneel gedrag en ben je meer tevreden over je relatie. Dat blijkt uit onderzoek van Robert Levenson, hij liet 154 koppels conflicten uitpraten, terwijl hij hun lichamelijke reacties in de gaten hield. Daaruit bleek dat oudere koppels veel meer we-woorden gebruiken dan degenen van middelbare leeftijd, ook worden hun hart en aders minder onder druk gezet en vertoonden ze minder negatieve emotionele en meer positieve reacties.

De onderzoekers zeggen dat het niet de persoon is die het vaakst met we-termen praat die het meeste voordelen merkt, ze hebben vooral een kalmerend effect op de partner. Volgens de onderzoekers activeert het gebruik van ik- en jij-woorden een ‘emotionele kloof’ in de relatie. Dat is giftig voor een huwelijk, met dit taalgebruik uiten je je frustraties op een manier die vaak het omgekeerde effect heeft.

De negatieve emotionele effecten beperken van huwelijksconflicten is goed voor je gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat conflicten die een half uur duren ervoor zorgen dat je lichaam langer nodig heeft om wonden te helen. Het lijkt wel niet waarschijnlijk dat met we-woorden praten echt een huwelijk kan redden, als de relatie al dood is, zal weinig dit nog kunnen oplossen. Het kan echter wel helpen de band tussen jou en je partner te herstellen. (ep)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?