RSS

Vrouwen in opmars in Boliviaans parlement

vr, jan 22, 2010

Politiek en Samenleving

Vrouwen in opmars in Boliviaans parlement

LA PAZ (IPS) – Van de zetels in het Boliviaanse parlement wordt 28 procent binnenkort bezet door vrouwen. Dat kwam niet eerder voor in het Latijns-Amerikaanse land. De vrouwelijke parlementariërs hebben zich inmiddels al ingezet om de helft van de posten bij de uitvoerende, wetgevende en rechterlijke macht naar vrouwen te doen gaan.

Dinsdag werd Ana María Romero gekozen als voorzitter van de Senaat. Romero, lid van de regerende linkse Beweging naar Socialisme (MAS), kreeg 35 van de 36 stemmen. Tien daarvan kwamen van de oppositiepartijen.

Lidia Gueiler is de enige andere vrouw die ooit een leidende rol in het Congres had. In 1979 was ze voorzitter van het Lagerhuis en van 1979 tot 1980 was ze interim-president van Bolivia.

Het nieuwe parlement houdt vrijdag zijn openingssessie. De herkozen inheemse president Evo Morales (50), die sinds 2006 aan de macht is, wordt dan ingezworen voor zijn tweede termijn.

Elf maanden geleden werd het nieuwe ‘Plurinationale Parlement’ ingevoerd, dat het 184 jaar oude Congres vervangt. De grondwet, die werd herschreven door een grondwetgevende vergadering met 33 procent vrouwen, heeft de Boliviaanse staat opnieuw gesticht.

Agenda
Al voor hun officiële installatie voelen de 46 nieuwe, vrouwelijke parlementariërs de druk van activisten om een agenda te volgen die gericht is op gendergelijkheid. Op die agenda staan het bestemmen van de helft van de overheidsposten voor vrouwen en een aantal wetten om de positie van vrouwen te verbeteren.

Boliviaanse vrouwen vormden meer dan tweehonderd organisaties die opereren onder de vlag van de niet-gouvernementele Coordinadora de la Mujer. Zij formuleerden een aantal wetsvoorstellen die al steun hebben van de 33 vrouwelijke MAS-parlementariërs. 

De andere dertien vrouwen in het parlement werden gekozen door de drie oppositiepartijen. Er zijn 166 parlementszetels te verdelen. De MAS won er 115. De Senaat telt 36 leden en het lagerhuis 130, waarvan de helft (65) met directe, persoonlijke stemmen wordt gekozen De andere helft komt van partijlijsten met kandidaten. 

Het aantal vrouwen in het nieuwe parlement verdubbelde ten opzichte van het oude Congres. Dat telde slechts 22 vrouwen, ofwel 14 procent van de 157 zetels.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?