RSS

Rechter verbiedt bouw kolencentrale

vr, dec 18, 2009

Wetenschap en Natuur

Rechter verbiedt bouw kolencentrale

De rechter heeft woensdag de bouwvergunning van E.ON voor een nieuwe kolencentrale op de Maasvlakte van tafel geveegd. De Duitse energiereus E.ON is al jaren bezig met de bouw van de omstreden kolencentrale. Greenpeace spande een rechtzaak aan tegen de bouwvergunning, omdat zo’n grote en vervuilende centrale in strijd is met het bestemmingsplan.

Om de vergunning aan E.ON te kunnen verlenen, had de Rotterdamse gemeenteraad toestemming moeten geven voor aanpassing van het bestemmingsplan. Vorig jaar blokkeerde Greenpeace nog de bouwplaats van de kolencentrale met een massale actie. Ook verzamelde Greenpeace ruim 75.000 stemmen die E.ON opriepen geen kolencentrale te bouwen, maar te kiezen voor schone energie.

Fantastisch nieuws
‘Dit is fantastisch nieuws voor het klimaat én voor Rotterdam’, aldus Reinout Wissenburg, campagneleider klimaat van Greenpeace. ‘Eén kolencentrales stoot evenveel CO2 uit als 2 miljoen auto’s, dat is een ramp voor het klimaat.’

De uitspraak van de rechter is een bijna symbolische doorbraak op de laatste dag van de klimaatonderhandelingen. Terwijl de rechter hier een kolencentrale van tafel veegt, onderhandelen in Kopenhagen ruim 130 regeringsleiders over een nieuw klimaatakkoord. Dit nieuwe akkoord moet de uitstoot van CO2 drastisch terugbrengen. (Bron: Greenpeace)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?