RSS

Groei economie trekt stevig aan en werkeloosheid valt mee

di, dec 15, 2009

Economie en Ondernemen

Groei economie trekt stevig aan en werkeloosheid valt mee

Het herstel van de Nederlandse economie zet sneller door dan verwacht. De consumptieve bestedingen van gezinnen trekken al weer voorzichtig aan en bovendien neemt de werkloosheid veel minder toe dan eerder gedacht.

Dat blijkt uit de nieuwe ramingen van het Centraal Planbureau, CPB. ‘Vergeleken met september bieden we goed nieuws en vergeleken met juni helemaal’, zegt CPB-directeur Coen Teulings over de nieuwste cijfers.

In 2010 zou de economie al weer 1,5% groei kunnen vertonen. In september ging het CPB voor volgend jaar nog uit van een nul en in juni zelfs van een krimp met een half procent.

Het Planbureau is optimistischer dan de Nederlandsche Bank. Die maakte vorige week bekend voor volgend jaar een groei van 0,7% te voorzien. Volgens Teulings ontstaat dit verschil doordat het CPB de laatste, gunstige cijfers over de groei van de wereldhandel nog heeft kunnen meenemen in de verwachtingen.

De voor Nederland relevante wereldhandel zou volgend jaar al weer met 7,5% kunnen groeien, na een krimp met 12,75% dit jaar. In september werd voor volgend jaar nog slechts 2,5% groei van de handel voorspeld.

‘Het draait om het onverwacht snelle herstel van de wereldhandel. En dat is niet alleen Azië waar we meer naar kunnen exporteren. Het verloopt veel breder. Zo trekt ook de buitenlandse handel van de VS weer aan’, aldus Teulings.

De uitvoer van Nederland kan in 2010 met 6% groeien. Teulings waarschuwt echter dat de economie nog lang niet terug is op het oude niveau van voor de crisis. ‘Bovendien blijven het onzekere tijden met grotere onzekerheden dan normaal.’

De werkloosheid loopt volgend jaar naar verwachting verder op, maar de toename valt mee, vindt het CPB. In 2010 zal het werkloosheidspercentage oplopen tot 6,5%, terwijl eerder werd uitgegaan van 8%. De verbeterde economische vooruitzichten en een hogere winstgevendheid in het bedrijfsleven leiden tot een geringere stijging van de werkloosheid, aldus het CPB. (Dow Jones)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?