RSS

Nederlandse jongeren spreken op klimaattop

Nederlandse jongeren spreken op klimaattop

Twee Nederlandse jongeren hebben donderdag op de klimaattop in Kopenhagen gepleit voor het snel oplossen van de klimaatproblemen. Don Gerritsen (25) en Michaela Hogenboom (23) van de Nationale Jeugdraad riepen de aanwezigen op zo veel mogelijk jongeren te betrekken bij de aanpak van de opwarming van de aarde.

,,Wij als jongeren zijn een van de groepen die het meest geraakt worden door de klimaatverandering. We kunnen dit probleem niet voor ons uitschuiven, want dan kampen wij, onze kinderen en onze kleinkinderen ermee”, aldus Gerritsen. Volgens hem kunnen jongeren veel bijdragen, mede omdat zij anders tegen de problemen aankijken. ,,Gebruik ons”, was het pleidooi van de twee Nederlandse VN-jongerenvertegenwoordigers voor duurzame ontwikkeling.

Samen met Hogenboom pleitte Gerritsen verder voor het stellen van jaarlijkse doelen om minder broeikasgassen uit te stoten. ,,We willen niet alleen een doel voor 2050, maar jaarlijkse afspraken”, aldus Gerritsen. Ook brachten ze ter sprake dat minder vlees eten een goed wapen is in de strijd tegen klimaatverandering. ,,Dat is best nog een controversieel onderwerp”, stelt Gerritsen.

De toespraak werd goed ontvangen, aldus de jongeren. ,,We kregen applaus en er werden enthousiast vragen gesteld.”

De klimaattop duurt nog tot en met volgende week vrijdag. Deze week staat in het teken van onderhandelingen tussen regeringsdelegaties. Ook houden veel organisaties bijeenkomsten om delegaties te informeren. Volgende week komen de milieuministers om verder te praten. Bij het slot van de conferentie zijn meer dan honderd wereldleiders aanwezig. (ANP)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?