RSS

EU bereid 7,2 miljard te geven voor klimaathulp

EU bereid 7,2 miljard te geven voor klimaathulp

BRUSSEL – De EU-lidstaten zijn bereid de komende drie jaar in totaal 7,2 miljard euro op tafel te leggen om de ontwikkelingslanden te helpen bij het bestrijden van het klimaatprobleem.

De 27 EU-leiders zijn dat vrijdag tijdens een top in Brussel overeengekomen, aldus een diplomatieke bron. Het Verenigd Koninkrijk is volgens de woordvoerder van de Britse premier Gordon Brown bereid in drie jaar 1,5 miljard euro op tafel te leggen. Als andere landen ook bereid zijn hun bijdrage te verhogen, willen de Britten dat bedrag zelfs optrekken tot een kleine 2 miljard euro.

Frankrijk zou in totaal ruim 1,2 miljard euro willen doneren, aldus de Franse president Nicolas Sarkozy tijdens een gezamenlijke persconferentie met Brown. Het gegoochel met cijfers tijdens deze bijeenkomt leidde tot veel misverstanden, ook al omdat Brown in Britse ponden rekende.

In totaal is er tot 2012 jaarlijks 5 tot 7 miljard euro nodig om de arme landen te helpen de CO2-uitstoot terug te dringen. Over drie jaar gaat het dus om circa 20 miljard. De EU lijkt hiervan ongeveer een derde voor haar rekening te nemen.

Nederland bood eerder aan om in drie jaar tijd 300 miljoen euro op tafel te leggen. Ook diverse andere landen deden al toezeggingen. Tot dusver leken de Oost-Europese landen niet bereid tot grote bijdragen. Polen zou slechts 55 miljoen willen uittrekken.

De EU-leiders praten tijdens hun top in Brussel over een gezamenlijk standpunt voor de klimaatconferentie in Kopenhagen. Volgende week zullen ze in de Deense hoofdstad nogmaals bijeen gaan zitten om hun definitieve bijdrage te bepalen. (ANP)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?