RSS

Bolivia stelt klimaatrechtbank voor

Bolivia stelt klimaatrechtbank voor

KOPENHAGEN (IPS) – Bolivia heeft in Kopenhagen voorgesteld om een Internationaal Tribunaal voor Klimaatrechtvaardigheid op te richten. Het voorstel krijgt de steun van de Latijns-Amerikaanse sociale organisaties.

Tijdens Klimaforum, de klimaatconferentie voor civiele organisatie die tegelijk met de VN-Klimaattop wordt georganiseerd, lieten de sociale organisaties uit Latijns-Amerika verstaan dat ze het niet zo zouden laten als niet naar deze aanbeveling werd geluisterd.

“Het is nodig om mechanismen te zoeken waarmee men milieurechten kan afdwingen”, zegt de Colombiaanse Lyda Fernanda Forero van de Alianza Social Continental, een netwerk van zestig organisaties in beide Amerika’s.

Elizabeth Peredo van de Boliviaanse Fundación Solón de Bolivia verwijst naar de huidige werking van het Icsid, de organisatie binnen de Wereldbank die bemiddelt in investeringsconflicten tussen regeringen en particuliere buitenlandse investeerders. Het Icsid “kan de staten middelen ontnemen ten voordele van internationale bedrijven. Hoe is het mogelijk dat zij ons zoveel middelen kunnen ontnemen en wij hen niet kunnen sanctioneren en hun plichten niet kunnen doen nakomen?”

De Boliviaanse delegatie op de VN-Klimaattop stelde woensdag ook voor een Universele Verklaring voor de Rechten van Moeder Aarde te ondertekenen, een voorstel dat nu onderzocht wordt door de Verenigde Naties.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?