RSS

DNB ziet economische groei in 2010

di, dec 8, 2009

Economie en Ondernemen

DNB ziet economische groei in 2010

AMSTERDAM (ANP) – De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht dat de Nederlandse economie volgend jaar met 0,7 procent groeit en in 2011 met 1,2 procent. Dat blijkt uit nieuwe ramingen die de centrale bank dinsdag bekendmaakte. DNB is daarmee optimischer geworden over de vooruitzichten. In juni werd nog gerekend op een krimp van de economie in 2010.

Het positievere beeld voor Nederland komt doordat de export aantrekt. Volgens DNB is het groeibeeld voor alle belangrijke Nederlandse handelspartners verbeterd. ”Gedurende 2010 komt daar de particuliere consumptie bij en in 2011 volgen de bedrijfs- en woninginvesteringen.”

De centrale bank verwacht dat de werkloosheid oploopt naar 6,5 procent in 2011. Deze stijging is minder sterk dan eerder werd voorzien. In juni voorspelde DNB nog een werkloosheid in 2011 van 8 á 9 procent. Bij deze voorspelling moet wel worden aangetekend dat de bank een andere definitie van werkloosheid hanteert dan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waardoor deze in de berekening van de bank standaard lager uitkomt dan bij het CBS.

De inflatie blijft de komende twee jaar onder 1 procent, mede door de dalende loongroei, zo is de verwachting.

Voor dit jaar verwacht DNB dat de economie met 4 procent krimpt. In juni werd nog een krimp voorzien voor 2009 van 5,4 procent.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?