RSS

Vliegtuig op zonne-energie maakt geslaagde proefvlucht

vr, dec 4, 2009

Wetenschap en Natuur

Vliegtuig op zonne-energie maakt geslaagde proefvlucht

De Solar Impulse, een vliegtuig op van zonne-energie heeft een in Zwitserland een geslaagde proefvlucht gemaakt. De piloot legde met het toestel een afstand van 350 meter af op een hoogte van één meter, om te zien hoe het vliegtuig zich in de lucht gedraagt. De vlucht duurde zo’n dertig seconden.

“Dit is een ongelooflijk moment”, zei Bertrand Piccard, zoon van de oceanograaf Jacques Piccard en kleinzoon van Auguste Piccard, de bezieler van het project. “Al tien jaar droom ik hiervan. Maar we hebben nog een lange weg voor de boeg.” Piccard wil tegen 2012 een reis rond de wereld maken met het toestel.

De Solar Impulse is een vliegtuig met zonnepanelen dat dag en nacht zal kunnen vliegen zonder brandstof, alleen aangedreven door de zon. Ook Solvay neemt deel aan het project. Het ziet eruit als een groot zweefvliegtuig en weegt amper 1.600 kilo, zoals een gemiddelde gezinswagen. 250 vierkante meter zonnepanelen zijn gemonteerd op gigantische vleugels van 63,4 meter lang. Het vliegtuig heeft daarmee de spanwijdte van een Airbus A340.
 
Een eerste échte vlucht van de Solar Impulse, van 36 uur lang, staat gepland voor het voorjaar van 2010. Tegen 2012 wil de Zwitserse avonturier Bertrand Piccard met het toestel een reis rond de wereld maken.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?